Reizigers willen weer vooraan instappen

maandag, 07 maart 2022

Vrijdag besliste het overlegcomité dat België vanaf vandaag overstapt naar coronacode geel. Nagenoeg overal herneemt het leven zoals we dat tot begin 2020 kenden, behalve in het openbaar vervoer. Mondkapjes blijven verplicht op trein, tram en bus en reizigers moeten op de bus en sommige trams nog steeds achteraan instappen. TreinTramBus wil dat reizigers weer vooraan mogen opstappen en alle zitplaatsen mogen gebruiken.

Sinds maart 2020 moeten reizigers op tram en bus achteraan instappen en mogen de eerste zitjes achter de stuurcabine niet gebruikt worden. Dat heeft echter belangrijke nadelen voor zowel de reiziger als de vervoersbedrijven.  Stefan Stynen, voorzitter TreinTramBus: “Reizigers die de chauffeur om informatie willen vragen, moeten de chauffeur vanuit de bus aanspreken door een plastic scherm. Voor het instappen vragen of het wel de juiste bus of tram is voor jouw bestemming kan zo niet.” Bovendien kan je niet meer betalen met een bank- of creditkaart omdat die betaalterminals vooraan in de bus hangen.

Door het wegvallen van de sociale controle is het aantal zwartrijders bovendien flink gestegen. De Lijn, MIVB en TEC hebben verliezen hierdoor inkomsten, wat de kwaliteit en het aanbod uiteraard niet ten goede kwam. Bovendien verliezen trams en bussen ook veel meer tijd aan de halte als iedereen via dezelfde deur moet in- en uitstappen. We dringen er bij de stads- en streekvervoerbedrijven – De Lijn, MIVB en TEC – dan ook op aan reizigers opnieuw toe te laten langs de voordeur in te stappen en alle zitplaatsen te mogen gebruiken.

TreinTramBus hoopt dat op korte termijn ook de mondmaskers kunnen verdwijnen. Peter Thoelen, woordvoerder TreinTramBus: “Wanneer uit de cijfers blijkt dat de pandemie zo goed als voorbij is, moet het verplicht dragen van een mondmasker in de trein of op de bus ook verdwijnen. Dan wordt het openbaar vervoer weer een alternatief voor de auto”, vervolgt Thoelen. TreinTramBus vreest dat het gebruik van het openbaar vervoer door de coronacrisis een klap gekregen heeft en vraagt dat de overheid nu middelen inzet om vertrouwen in het openbaar vervoer te herstellen. “Zonder een verhoogd gebruik van trein of bus, slagen we er nooit in om een modal shift te realiseren en de klimaatdoelstellingen te halen,” vult Thoelen verder aan.