Oostenrijks Klimaatticket een voorbeeld tot navolgen!

woensdag, 17 november 2021

Vandaag 26 oktober wordt in Oostenrijk het “Klimaticket” ingevoerd, een jaarabonnement voor alle openbaar vervoer in het hele land voor slechts 1095 euro ofwel drie euro per dag. Doel is het gebruik van het openbaar vervoer aan te moedigen en zo de klimaatverandering tegen te gaan. Reizigersvereniging TreinTramBus en milieuorganisatie InterEnvironnement Wallonie zijn van mening dat dit voorbeeld in België zeker navolging verdient.

In ons land zijn er vier vervoersondernemingen: de federale NMBS, de Brusselse MIVB, de Vlaamse De Lijn en de Waalse TEC. Elk van die vier heeft eigen abonnementsformules. Een reiziger kan sommige formules combineren op een Mobibkaart, maar er bestaat tot nu toe geen abonnement voor alle openbaar vervoer. Stefan Stynen, voorzitter TreinTramBus: “Een abonnement voor alles betekent een enorm gemak voor de gebruiker, zeker in de Brusselse rand, waar alle vier bedrijven actief zijn. Van automobilisten verlangen we toch ook niet dat ze aan elke wegbeheerder afzonderlijk wegenbelasting betalen?”.

Ook de prijs van het Oostenrijkse voorbeeld, 1095 euro, op jaarbasis bekeken slechts drie euro per dag, is onklopbaar. Ter vergelijking: de prijs van een jaarkaart voor het Belgische spoornet is momenteel 3286 euro. “Als we onze klimaatdoelstellingen willen halen, moeten we veel meer mensen overtuigen om voor het openbaar vervoer te kiezen, niet alleen om te gaan werken of studeren maar ook voor andere ritten. Een aantrekkelijk geprijsd flexibel abonnement waarmee je zonder gedoe in heel België kunt reizen, kan veel mensen over de streep trekken”, aldus Denis Jacob, woordvoerder van IEW.