Vrijkaart Solidariteit beschikbaar!

woensdag, 25 augustus 2021

Vanaf vandaag 25 augustus is de Vrijkaart solidariteit beschikbaar. De vrijkaart solidariteit komt er om de mensen te helpen die op 14-15-16 julie getroffen zijn door de door de zware overstromingen. Slachtoffers kunnen de kaart via hun gemeente verkrijgen. Met de vrijkaart kan je reizen op de netten van de NMBS, De Lijn, MIVB en de TEC, en is kosteloos.

De vrijkaart is bedoeld voor mensen die in een gemeente wonen die getroffen is door de overstroming, en hun woning en/of vervoermiddel verloren hebben. Getroffenen kunnen bij hun gemeente de kaart aanvragen. De kaart is geldig vanaf het afleveren tot en met 31 oktober 2021. Het vervoermiddel kan de auto, moto, fiets of bedrijfswagen voor persoonlijk gebruik zijn.

De vrijkaart is een mooi voorbeeld van eengemaakt vervoersbewijs. Eén enkel vervoersbewijs waarmee je zonder extra gedoe gebruik kunt maken van verschillende netten. Dit maakt het openbaar vervoer een stuk makkelijker voor gebruikers. We hopen natuurlijk dat deze eengemaakte kaarten ook in de toekomst apart beschikbaar zullen worden gemaakt. Op een drukke reisdag zou je met een enkele kaart de stress en tijdsverlies van verschillende aankopen vermijden. Er bestaat een mogelijkheid dat de Vrijkaart Solidariteit verlengd wordt, maar we hopen vooral dat er een gelijkaardig ticket wordt aangeboden waarmee iedereen zonder problemen gebruik kan maken val alle netwerken.

Zoals meestal zijn er aan grote initiatieven zoals de vrijkaart solidariteit een aantal addertjes onder het gras verbonden, hieronder zullen we de voornaamste opsommen.

  • Om de poortjes van de metro in Brussel te openen moet je de vrijkaart op je MOBIB-kaart laten zetten. Hiervoor moet je even langsgaan langs een Kiosk van de MIVB.
  • Enkel de gemeenten kunnen een Vrijkaart solidariteit afleveren. Het heeft dus geen zin om bij de vervoersmaatschappijen te proberen. Je neemt best contact op met de gemeente om te bekijken hoe je je Vrijkaart kan ontvangen.
  • Je moet de Vrijkaart bij de gemeente aanvragen en afhalen, volgens de info die nu beschikbaar is, kan je geen vrijkaart laten opsturen.
  • De Vrijkaart is persoonlijk, enkel diegene die ze ontvangen heeft mag ze gebruiken. Je kan de Vrijkaart dus ook niet doorverkopen of weggeven.

 

Als je een abonnementskaart of MOBIB-kaart beschadigd is geraakt, of bent verloren, kan je deze ook zonder extra kosten laten vervagen bij de verschillende operatoren. Daarvoor dien je naar een loket te gaan. Met de Vrijkaart Solidariteit kan je ook zonder extra kost naar Brussels Airport reizen, om de poortjes te openen dien je dan even een steward te roepen.

Meer details en informatie vind je onder andere op de website van de NMBS, De Lijn, Mivb en de TEC.