Voordeur open voor tram- en treinreizigers in Vlaanderen

woensdag, 30 maart 2022

TreinTramBus is blij met de beslissing van de Brusselse vervoermaatschappij MIVB om reizigers weer vooraan te laten instappen. De reizigersvereniging had dit eerder deze maand uitdrukkelijk gevraagd. “Door vooraan in te stappen kan het contact tussen de chauffeur en de busgebruikers hersteld worden. Reizigers krijgen zo weer de mogelijkheid om informatie te vragen aan de chauffeur en kunnen ook weer op de voorste zitplaatsen gaan zitten”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus.

 

Reizigers moeten zich in alle opzichten veilig kunnen voelen op tram en bus. Vooraan instappen helpt daarbij. Dat is ook dringend nodig, want het openbaar vervoer kan in deze energiecrisis een belangrijke rol spelen om mobiliteit voor de meeste mensen mogelijk te maken. “Vervoersarmoede mag geen optie zijn. Het openbaar vervoer is bij uitstek geschikt om iedereen de kans te geven, zich op een betaalbare en duurzame manier te verplaatsen”, aldus Stynen. Dat laatste is noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

 

Stefan Stynen: “Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters en aan De Lijn moeten in Vlaanderen onmiddellijk het voorbeeld van de MIVB volgen. Voor de reizigers wordt het erg moeilijk als de regels van maatschappij tot maatschappij zouden verschillen.” De Lijn zal er trouwens ook wel bij varen, want als de reizigers opnieuw vooraan instappen, zal het aantal zwartrijders automatisch dalen. De Lijn heeft pas gisteren aangekondigd dat ze daarop opnieuw versterkt wil gaan inzetten.

 

Er is nog veel werk aan de winkel om het vertrouwen in het openbaar vervoer te herstellen. “In heel wat landen worden de gebruikers van het openbaar vervoer beloond met grote tariefvoordelen, zoals in Duitsland waar sommige abonnementsformules tijdelijk veel goedkoper gemaakt worden. Dat de NMBS het Duoticket weer invoert, vinden we dus een eerste stap in de goede richting. Er mogen er nog volgen”, zegt Stefan Stynen.