TreinTramBus zeer ontevreden met zoveelste staking

donderdag, 09 maart 2023

De laatste weken hadden de trein-, tram en busreizigers het al behoorlijk te verduren met buitengewoon veel dienstverstoringen, vertragingen en afgeschafte ritten. De kers op de taart komt echter nu vrijdag: een algemene staking bij het openbaar vervoer. In minder dan een jaar tijd leggen de vakbonden in ons land voor de vierde keer alle openbaar vervoer plat om hun grieven kracht bij te zetten. TreinTramBus is het beu dat de reizigers telkens het gelag betalen.

“Het is al te gemakkelijk om de gebruikers van het openbaar vervoer ongevraagd steeds opnieuw als stootkussen te gebruiken voor de syndicale actie. Zij zijn het niet die invloed hebben op de gestegen energieprijzen, de dalende koopkracht, de pensioenproblematiek, enz. Wel integendeel, ze zijn er mee het slachtoffer van”, zegt Kees Smilde, woordvoerder van reizigersvereniging TreinTramBus. Waarom worden reizigers dan steeds weer door de vakbondsacties getroffen? De genoemde problemen zullen niet opgelost geraken door het openbaar vervoer af te nemen van de gewone scholier, student, vrouw en man, die vaak geen andere keuze hebben.

“TreinTramBus steunt de oproep van de vakbonden om meer en prioritair in het openbaar vervoer te investeren”, aldus Smilde. “Maar het is een zwaktebod als je een betere dienstverlening eist door ze zelf moedwillig te verstoren. Vakbonden schijnen te vergeten dat het openbaar vervoer er voor de reizigers is en niet omgekeerd.”

TreinTramBus klaagt ook aan dat 24-urenstakingen altijd de avond voordien om 10 uur beginnen en in de praktijk minstens 36 uur duren. Smilde: “De reizigers verdienen het met respect behandeld te worden.”