TreinTramBus veroordeelt andermaal staking bij De Lijn

zondag, 02 juni 2024

Op maandag 3 juni legt de socialistische vakbond ACOD TBM het tram- en busverkeer bij De Lijn stil als protest tegen mogelijke besparingen die Europa België zou kunnen opleggen. Eens te meer treft de vakbond met deze staking de reiziger die uit vrije keuze of omdat er geen alternatief is het openbaar vervoer gebruikt.

“Onaanvaardbaar”, zegt Peter Meukens, voorzitter van reizigersvereniging TreinTramBus. “Met alle respect voor het stakingsrecht en voor de bezorgdheid van de socialistische vakbond: het zijn niet de reizigers en evenmin De Lijn die beslissen over die besparingen, die ons land eventueel boven het hoofd hangen. Het is een zwaktebod om zijn pijlen te richten op de gewone werknemer, scholier en burger. Het zijn zij, die de nadelen van deze actie in volle omvang ondervinden, niet de besluitvormers in de Europese instellingen.”

Op 1 juni is de actie 30 Dagen Minder Wagen gestart, precies met de bedoeling het openbaar vervoer te promoten. Dat is nodig, want De Lijn bevindt zich al maanden in zeer woelig vaarwater door een gebrek aan chauffeurs, technici en rijvaardig materieel. De reizigers hebben meer dan genoeg moeten verduren met alle wijzigingen aan het aanbod, afgeschafte haltes en geschrapte ritten. Een slechter moment voor een staking is dus niet denkbaar. Bovendien begint voor studenten en scholieren de examenperiode en moeten we de politieke partijen overtuigen om van het openbaar vervoer een prominent verkiezingsthema te maken. “Dat het ACOD ongerust is, begrijpen we. Maar het moet gedaan zijn met de nieuwste trend om voor elk maatschappelijk probleem het werk bij De Lijn neer te leggen”, aldus Meukens. “Vandaar onze oproep: kies een ander actiemiddel en behandel de reiziger als een bondgenoot in de terechte strijd voor beter openbaar vervoer.”