TreinTramBus steunt oproep tot respect in het openbaar vervoer

dinsdag, 16 april 2024

De NMBS, De Lijn, de MIVB en de TEC komen samen met een nieuwe campagne naar buiten die respect vraagt voor hun medewerkers. Reizigersvereniging TreinTramBus staat volledig aan de kant van de vervoersbedrijven en hun werknemers. “Respect voor elke mens in de openbare ruimte is anno 2024 jammer genoeg niet altijd meer overal evident. Dat geldt in het bijzonder in het openbaar vervoer. Het is nochtans heel simpel: 5 598 gevallen van agressie in 2023 zijn er 5 598 te veel”, zegt Peter Meukens, voorzitter van TreinTramBus. “Niet alleen het trein-, bus- en trampersoneel moet zich veilig weten tijdens de uitvoering van hun job, ook de reizigers moeten het openbaar vervoer op ieder moment van de dag met een gerust hart kunnen nemen en gebruiken.” Dit gezamenlijk signaal kan dus niet sterk genoeg zijn. Meukens: “Als reizigersvereniging zijn we bereid om deze boodschap samen met de vervoersbedrijven en de vakbonden nog intensiever kracht bij te zetten”.

De impact van een agressiegeval op een treinbegeleidster of een buschauffeur is uiteraard zeer groot en leidt in sommige gevallen tot trauma’s die jaren blijven aanslepen. Maar ook de medereizigers zijn de dupe van het wangedrag van enkelingen. “Laat ons niet vergeten, dat het overgrote deel van de reizigers zich wel gedraagt en alle regels respecteert. Zij moeten en mogen niet boeten voor een kleine groep die zich misdraagt en geen respect betoont’, aldus Meukens.

In stations en op belangrijke knooppunten moeten de reizigers kunnen rekenen op de aanwezigheid van voldoende medewerkers van de openbaarvervoerbedrijven. Loketten sluiten en onderstationschefs wegsaneren staat daar haaks op. Wat economisch voordelig lijkt, is daarom vanuit sociaal en veiligheidsoogpunt nog niet noodzakelijk wenselijk.