TreinTramBus heeft vragen bij NMBS-coronaregel

dinsdag, 11 januari 2022

Maandagochtend 10 januari verbood de treinbegeleider van de trein tussen Aalst en Burst een groep scholieren om op te stappen, omdat de trein te vol zou zijn. De scholieren bleven letterlijk in de kou staan. Oorzaak: de NMBS had maar de helft van het gebruikelijk aantal rijtuigen voorzien. “We zijn er absoluut niet over te spreken dat de reizigers het gelag moeten betalen als de oorzaak van het plaatstekort bij de NMBS ligt”, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus, “en al helemaal niet wanneer kinderen er de dupe van zijn.”

In de pers beweerde NMBS-woordvoerder Bart Crols dat ‘volgens de huidige regels van het openbaar vervoer […] een trein volzet [is] als 100% van de zitplaatsen volzet zijn’. Stefan Stynen reageert ontzet: “dat vinden we helemaal ongehoord, want voor zover wij weten, bestaat zo’n coronamaatregel helemaal niet.” TreinTramBus heeft via Twitter meermaals bij de NMBS navraag gedaan, maar een concreet antwoord kwam er niet. Daarom heeft TreinTramBus nu een brief naar Sophie Dutordoir, ceo van de NMBS, gestuurd.

TreinTramBus verwacht dat de NMBS duidelijkheid schept over deze regel en hem – als hij al bestaat – zo snel mogelijk weer intrekt. De reizigersvereniging vraagt aan de NMBS ook alles in het werk te stellen om voor elke trein de voorziene lengte te garanderen.