TreinTramBus dringt aan op einde staking De Lijn West-Vlaanderen

vrijdag, 10 november 2023

De staking bij De Lijn West-Vlaanderen, die oorspronkelijk voor donderdag 9 november was aangekondigd, wordt vandaag onverwachts voortgezet en dreigt tot en met dinsdag te duren. Dat lijkt op een wilde staking. De reiziger is andermaal het slachtoffer van de diepe malaise bij De Lijn en van het gebrek aan ambitie en visie van het Vlaams openbaarvervoerbeleid. Terwijl meer en beter openbaar vervoer essentieel is om onze milieu- en mobiliteitsproblemen aan te pakken, verliezen tram en bus in Vlaanderen zo elke geloofwaardigheid.

TreinTramBus-voorzitter Peter Meukens: “Na de talrijke kwaliteitsproblemen waarmee De Lijn de jongste weken reeds in het nieuws kwam, zoals de verouderde busvloot en de veelvuldige rituitval, is de reiziger opnieuw het slachtoffer van de malaise bij De Lijn. Wilde stakingen, zoals die nu in West-Vlaanderen al enkele dagen woeden, zijn nefast voor de geloofwaardigheid van tram en bus. De reizigers krijgen amper de mogelijkheid om zich anders te organiseren en worden gegijzeld.”

Over de aanleiding voor de staking, het sluiten van oudere stelplaatsen, spreekt TreinTramBus zich niet uit. Wel roept de reizigersorganisatie de partijen op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en oplossingen te zoeken. In ieder geval moeten de vakbonden stakingen – zoals voorzien door de regelgeving – tijdig aankondigen zodat De Lijn de planners kan aanpassen en de reiziger, die geen betrokken partij is, over alle nodige informatie beschikt. Een reiziger die vandaag tevergeefs aan een bus- of tramhalte wacht, staat er volgende week misschien niet meer.