Realtime info bij aangepaste dienstverlening De Lijn, het kan via HalteLink

woensdag, 22 september 2021

Morgen 24/09 voert een deel van het personeel van De Lijn actie rond de mislukte onderhandelingen over het IPA. Ook personeelsleden van de MIVB en De Lijn nemen aan deze actie deel, waardoor een aantal bussen niet zal rijden. De Lijn maakt bij deze actie voor het eerste gebruik van een alternatieve dienstverlening. Medewerkers die plannen te staken, moeten dit op voorhand laten weten aan De Lijn, zodat er een alternatieve dienstregeling kan opgemaakt worden. De Alternatieve dienstregeling kan je hier nalezen: Vakbondsactie op 24 september 2021 – Nieuws – De Lijn.

Een nadeel bij deze alternatieve dienstregeling, die enkel via de PDF’s in de link beschikbaar is, is dat de planner zowel in de app als op de website van De Lijn, geen rekening houdt met de aanpassingen. Je kan dus een rit plannen waarvan al geweten is dat die niet zal rijden. Een verre van ideale situatie.

Gelukkig zijn er andere oplossingen mogelijk. Een van onze vrijwilligers maakt het via zijn website HalteLink mogelijk om op een bepaalde halte in real te bekijken wanneer de volgende bus zal toekomen. Daarnaast zijn de lijsten van de alternatieve dienstregelingen, die via de website van De Lijn enkel per PDF beschikbaar zijn, ook in de website beschikbaar. Een knap staaltje werk van Simon.

Als reizigersvereniging blijven we ons uitspreken tegen stakingen zoals deze op 24/09. De reizigers die hun vervoer verliezen zijn niet betrokken bij de loononderhandelingen, en zijn slachtoffer van iets waar ze niets aan kunnen doen. We roepen de bonden op om alternatieve vormen van actie te zoeken en te gebruiken, waarbij de reiziger niet wordt betrokken in een conflict, waar ze geen schuld of invloed in hebben.

Foto's