Met Bougy op avontuur met de internationale trein

donderdag, 26 augustus 2021

Deze zomer maakte ik de reis Brussel-Limoges met Bougy, mijn Mechelse herder van drie jaar oud. Bougy is de Belgische treinen ondertussen wel gewoon, en met het huisdiersupplement van de NMBS kan hij ook zonder problemen meereizen, maar voor de internationale treinrit lag dat ietsje ingewikkelder. Voor deze reis is het doel Limoges-Bénédictins, via Parijs (met de verplaatsing van Paris-Nord naar Paris-Austerlitz)

Het vinden van de regelingen om huisdieren internationaal te verplaatsen werd al snel een hele zoektocht. Die begon op OUI.sncf, het portaal om online tickets van de SNCF aan te kopen. Voor mezelf geen enkel probleem. Via de website van kan je redelijk snel en makkelijk een traject uitkiezen en aankopen, voor Bougy was het iets moeilijker. In de planner kon ik nergens aanduiden dat ik ook een huisdier wou meenemen. Na wat zoekwerk bleek dit enkel mogelijk in de Franse versie van de planner, en ook nog eens enkel op nationale trajecten in Frankrijk, dus niet het internationale traject tussen Brussel en Parijs.

Licht ontmoedigd gaf ik mijn zoektocht op, en besloot de volgende dag in een station waar internationale tickets worden aangeboden te gaan (in mijn geval Gent-Sint-Pieters, de volledige lijst vind je hier, onder de vraag ‘in welke stations kan ik internationale treintickets kopen’). Ook daar voor mezelf geen enkel probleem, maar voor Bougy lag het anders. Via het Belgische verkoopsysteem is het momenteel niet mogelijk om internationale tickets voor huisdieren aan te kopen. Ik kreeg mijn ticket mee, en er werd mij aangeraden om contact op te nemen met Thalys en SNCF voor de beide delen van mijn traject. Het niet kunnen aankopen van tickets voor huisdieren in een Belgisch station zou een tijdelijk probleem zijn, maar dat hielp me natuurlijk niet verder.

Zo begon dus de volgende stap, het vinden van de dieren supplementen. Voor Thalys is er een duidelijke pagina te vinden op hun website: Reizen met uw huisdier. Ik zou dus een supplement hond moeten aankopen. Klein probleempje hier is wel, dat dit enkel kan bij de trainmanager van de trein zelf. Dit is natuurlijk verre van praktisch, dat er geen mogelijkheid is om op voorhand je ticket aan te kopen. De klantendienst gaf telefonisch en via hun sociale media hetzelfde antwoord. Ik was er niet gerust op. Bougy ziet er namelijk nogal vervaarlijk uit. Mechelse herder zijn namelijk ideale honden om als politiehond te trainen, en veel mensen kennen hen dus onterecht als agressieve ‘vechthonden’. Daarnaast heb ik Bougy begin dit jaar geadopteerd, en is zijn voorgeschiedenis niet volledig bekend, waardoor hij vooral naar mannen die hem fout benaderen kan grommen. De kans bestaat dat een treinconducteur die geen fan van honden is, Bougy snel zou weigeren.

Ook bij de sncf is er info beschikbaar over honden: Voyager avec votre animal de compagnie, maar vanuit België is het niet mogelijk om tickets aan te kopen. Wanneer ik eindelijk iemand te spreken krijg via de telefoon (je moet eerst heel wat menuutjes doorzwemmen) raadt hij me aan om snel even langs een frans loket te passeren (vanuit Puurs ben je minstens 2u30 enkele rit onderweg naar Tourcoing, het dichtstbijzijnde Franse station, dus niet echt een optie), of onderweg het ticket aan te kopen (wat onderweg voor extra stress zorgt). Maar aangezien er weinig andere opties waren, moest ik het er maar op wagen.

Op de morgen van mijn tocht start ik vanuit Ukkel centrum, na een ritje met tram vijf kom ik zonder problemen enkele minuten op voorhand aan in Brussel-zuid, op een zeer vol perron. Blijkt dat er de vorige dag een incident was tussen Antwerpen en Mechelen, waardoor er verschillende Thalyssen zijn afgeschaft. Een heel aantal reizigers die hun trein niet konden nemen, willen dus vandaag mee op de volgende Thalys. Het belooft dus een drukke rit te worden.

Wanneer de trein toekomt blijkt hij al bijna vol te zitten met omgeboekte Nederlanders, en lopen we een klein half uur vertraging op voordat de trein ook effectief kan vertrekken. Hierdoor gaat mijn originele plan al in de vuilbak. Normaal heb ik een uur om in Parijs over te stappen van Gare du nord naar Gare du Austerlitz. Zonder vertraging is dit een makkelijke overstap. Met de metrolijn vijf sta je op een half uurtje in Austerlitz en kan je makkelijk de aansluiting halen. Maar het half uurtje vertraging in Paris nord, plus de langere uitstaptijd door de overvolle trein dwingen me dus om mijn plannen om te gooien. De tweede trein in mijn traject (Paris-Austerlitz-Limoges Benedictins), heeft een twee uur frequentie. In plaats van me te haasten om op een klein half uur de eerste trein te halen, heb ik de twee uur en half gebruikt om iets te eten, de wandeling van Gare du nord naar Austerlitz te maken en zonder stress het hondenticket te gaan kopen. Aan het lokket in Paris-Austerlitz boekt een vriendelijke loketbediende mijn eigen reservatie gratis om door de vertraging van de Thalys en kan ik mijn hondenticket aankopen. In de trein zelf deel ik een compartiment met enkele andere reizigers, maar er is meer dan voldoende plaats voor Bougy om zich neer te leggen. De rit naar Limoges was verder zonder incidenten, en ik kwam met een tweetal uurtjes (ingecalculeerde) vertraging toe in Limoges.

Op de treinen van Thalys, SNCF en in de stations zijn muilkorven verplicht, anders dan bij de NMBS. Op de Belgische treinen is er een aanbeveling, en kan de conducteur je verplichten om een muilkorf om te doen. Die Muilkorf is en blijft vervelend om te dragen (vergelijk het een beetje met een mondmasker), maar is verplicht, dus hebben de regels gevolgd. Het geluk bij het afnemen is dan ook groot.

Internationaal reizen met een grote hond op de trein is dus zeker mogelijk, maar vraagt nog wat meer voorbereiding dan een normale internationale rit. De speciale hondentickets zijn niet via alle kanalen beschikbaar, en je moet er soms een beetje voor werken. Hierbij nog enkele tips om je rit zo vlot mogelijk te laten verlopen: zorg zeker dat je je traject kent, en wat de regels rond huisdieren zijn onderweg. Aarzel niet om personeel aan te spreken om je verder op weg te helpen In Op zowel Thalys als IC in Frankrijk kan een medepassagier vragen dat je je met je hond verplaatst, in dat geval zal je met de conducteur een oplossing moeten zoeken. Vraag dus even na of je medereizigers ok zijn met de aanwezigheid van je hond. Vergeet zeker geen drinken voor onderweg, en probeer te lange ritten te vermijden, honden plassen nu eenmaal wat meer. Voor Bougy waren de drie uur tussen Parijs en Limoges te overbruggen met genoeg tijd om vooraf en achteraf te plassen, maar het hangt af van hond tot hond. Veel plezier als je je binnenkort aan een internationale trip met de hond waagt!

Foto's