Nieuwe treindienst stap vooruit maar het werk is nog lang niet af
woensdag, 09 december 2020
Het nieuwe station Anderlecht ligt op een belangrijk knooppunt tussen de metro (COOVI/CERIA) en de drukke buscorridor van De Lijn tussen Brussel en het Pajottenland. Rond het station zijn er op wandel- en fietsafstand bovendien heel wat bewoners en arbeidsplaatsen.
TreinTramBus is dan ook tevreden dat het station na jaren eindelijk opengaat, maar slechts één trein per uur in elke richting is te weinig om dit knooppunt een rol van betekenis te doen spelen.
De S-trein Sint-Niklaas – Antwerpen rijdt voortaan twee keer per uur, een welkome versterking om de hinder van de Oosterweelwerken op te vangen. “Helaas rijdt de nieuwe stoptrein de reeds bestaande treinen te dicht voor de voeten. In Beveren stoppen nu drie treinen/uur maar kan je toch meer dan een half uur wachten op de volgende. Daarmee zijn we nog ver verwijderd van een Zwitsers knooppuntensysteem, waar je in elk knooppunt in alle richtingen kunt overstappen”, stelt Peter Meukens, een van de bezielers van het knooppuntenmodel Integrato. De nieuwe IC-trein Brussel-Kortrijk is goed nieuws voor reizigers tussen de hoofdstad en Zottegem, Oudenaarde of Kortrijk maar ook hier worden de aansluitingen in Kortrijk richting Lille-Flandres, Poperinge of Brugge net gemist of zijn ze te krap om betrouwbaar te zijn.
De reizigers in West-Vlaanderen blijven grotendeels op hun honger zitten. Tussen Brugge en Kortrijk rijden er buiten de spits nog steeds alleen maar stoptreinen, hoewel de NMBS ze IC noemt. “Dat de Vlaamse overheid gaat onderzoeken of er op de E403 Brugge-Kortrijk een spitsstrook kan worden aangelegd om de files weg te werken, bewijst dat de trein hier nog groeipotentieel heeft. De rit van 51 km tussen beide steden duurt vandaag met de trein tussen 45’ en 51’, tien minuten langer dan twintig jaar geleden”, aldus Kees Smilde, voorzitter van de werkgroep spoorwegen van TreinTramBus.
Ook voor Limburg is er nog niet onmiddellijk veel goed nieuws: de snelle IC-trein Antwerpen-Hasselt komt er pas ten vroegste binnen een jaar en steden als Genk of Sint-Truiden moeten het nog altijd stellen met slechts één trein per uur.
Ten slotte blijft het aanbod in het weekend opvallend zwakker dan tijdens de week. Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus: “Tussen Brussel en Antwerpen rijden er op zaterdag en zondag nog steeds geen snelle IC-treinen en de verbinding vanuit Brussel naar Lier en Turnhout bestaat in het weekend zelfs helemaal niet. Wie in Leuven op zaterdag of zondag de trein naar Brussel mist, moet tot drie kwartier wachten op de volgende, terwijl er op die as op weekdagen de hele dag minstens om het kwartier een trein rijdt.” TreinTramBus dringt erop aan deze pijnpunten bij de volgende grote wijziging in 2023 weg te werken.
Om een goed beeld te krijgen van de wensen en verwachtingen van de reizigers heeft TreinTramBus opnieuw een reizigersmeldpunt geopend. Hier kunnen reizigers feedback geven over de nieuwe dienstregeling. Die nemen we vervolgens mee in ons overleg met de NMBS en de overheid over de verbetering van het aanbod.