Groene Halte in een nieuw wandeljasje

woensdag, 06 december 2023

TreinTramBus steekt haar succesvolle Groene-Haltewandelingen in een nieuw jasje. Met steun van de Nationale Loterij kan de reizigersorganisatie volgend jaar de website www.groenehalte.be grondig moderniseren, een wandelgids uitgeven en het concept bij een breder publiek bekend maken.

Groene Halte is een project van TreinTramBus, de organisatie die in Vlaanderen en Brussel de belangen van de openbaarvervoergebruikers verdedigt. Het project ontstond twintig jaar geleden en moedigt een ruim publiek aan om voor recreatieve doeleinden met het openbaar vervoer te reizen. Een Groene-Haltewandeling combineert wandelen en openbaar vervoer en leidt je zo langs prachtige plekken. Het idee is eenvoudig: je reist met trein, tram of bus naar Groene Halte A, waar een mooie wandeling vertrekt. Op het eindpunt van de tocht stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer om naar huis te reizen. Inmiddels werden al bijna 70 wandelingen ontwikkeld. Alle routes zijn terug te vinden op www.groenehalte.be.

Peter Meukens, voorzitter van TreinTramBus: “We zien gelukkig dat steeds meer mensen zich duurzaam willen verplaatsen, ook als ze de natuur of het bos intrekken. Het idee van de Groene-Haltewandelingen is actueler dan ooit. Willen we echter het project toekomstbestendig maken, dan is een update nodig, aangepast aan de behoeftes van de moderne wandelaar en toerist.” Groene Halte 2.0 wil zoveel mogelijk wandelaars laagdrempelig en toegankelijk helpen ontdekken hoe ze op een aangename manier hun vrijetijdsbesteding duurzamer kunnen maken door hun wagen te laten staan. Dit heeft tal van voordelen voor de wandelaar. Meukens: “Je moet niet meer zoeken of betalen voor een parkeerplaats, na je wandeling rust je uit op de bus of in de trein en je kunt veel flexibeler wandelen omdat je niet naar je vertrekpunt moet terugkeren. Kortom, je beleeft meer als je wandelt met het openbaar vervoer.”

De vernieuwing houdt onder meer in dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Op die website zullen digitale routes voor alle wandelingen gratis aangeboden worden waardoor de wandelaar onmiddellijk kan starten en niet meer moet wachten tot de brochure per post komt. Verder komt er een handige en gebruiksvriendelijke wandelgids met daarin de 10 populairste wandelroutes. Om de mogelijkheid tot lokaal duurzaam toerisme te promoten, produceert TreinTramBus ook 10 videospots met de meest succesvolle Groene-Haltewandelingen.

“Die grote investering is voor TreinTramBus alleen maar mogelijk dankzij de steun die de Nationale Loterij ons project Groene Halte 2.0 heeft toegekend. Wij zijn de Nationale Loterij en haar spelers dan ook heel erkentelijk voor die steun, omdat zowel de wandelaar als de ov-gebruiker er beter van wordt”, aldus Peter Meukens.