Cijfers en haltes

woensdag, 29 maart 2023

Er is een tijd geweest dat de opstapcijfers van de NMBS een goed bewaard geheim waren. Gelukkig is dat al een tijdje voorbij en heeft iedereen toegang tot de cijfers. Ieder jaar in oktober wordt er geteld en enkele maanden later staan ze op de website van de NMBS.

Voor 2022 zien we een tendens: de trein wordt op maandag tot en met vrijdag minder gebruikt – zeer waarschijnlijk het gevolg van de mogelijkheden tot telewerk. Anderzijds wordt de trein in het weekend op veel plaatsen meer gebruikt.

In de pers verschenen de afgelopen dagen alarmerende berichten dat op basis van deze tellingen een aantal stopplaatsen op de nominatie staat om gesloten te worden. Uiteraard zijn wij niet voor sluitingen, maar het kan geen kwaad om het gebruik van stopplaatsen en stations af en toe tegen het licht te houden. Bekijk dit wel genuanceerd: gemiddelden zeggen niet altijd iets, er zijn misschien piekperioden/-dagen of -uren.

Zwarte Lijst

In het verleden werd ook wel eens vergeten om het geheel te bekijken. Waarom wordt de halte zo weinig gebruikt? Wie zijn de gebruikers? Is er een alternatief? Bijvoorbeeld wordt de halte Hambos vooral gebruikt door werknemers van enkele bedrijven, misschien is het niet meer nodig dat de trein er ieder uur stopt, maar in de piekuren wel.

Tussen Leuven en Waver liggen vier weinig gebruikte haltes vlak bijelkaar (PĂ©crot, Florival, Archenne en Gastuche). Wat ons betreft mag de NMBS gerust bekijken of die niet samengevoegd kunnen worden tot twee of drie haltes. Met de uitgespaarde tijd kunnen de reizigers op deze lijn in Leuven een veel betere aansluiting naar Brussel krijgen.

Specifiek voor lijn 82 Aalst – Burst: NMBS zou een experiment van 3 jaar met een normale bediening tot in Zottegem moeten doen, om zeker te zijn van het potentieel, met een evaluatiemoment na die drie jaar. Dit lijkt ons ook een ideale lijn voor het systeem “halte op verzoek” dat je in het buitenland hier en daar vindt: als er niemand op het knopje heeft gedrukt, stopt de trein niet.

We zijn benieuwd wat de Raad van Bestuur van de NMBS vrijdag 31 maart beslist. Wat het ook wordt, de ministerraad zou het nog moeten bekrachtigen. Minister Gilkinet heeft alvast laten weten dat hij tegen eender welke sluiting is.