Busreizigers zijn geen drukkingsmiddel

donderdag, 17 oktober 2024

Alweer worden veel klanten van De Lijn in de Vlaamse Rand en de Denderstreek vanochtend  (17/10/2024) geconfronteerd met een wilde staking. Hun bus rijdt niet en dat konden ze op voorhand niet weten. Naar verluidt zijn de chauffeurs niet akkoord met nieuwe dienstroosters waarover ze met De Lijn in overleg zijn. Daardoor geraken mensen niet op hun werk of een afspraak. Zelfs schoolbussen rijden niet, waardoor heel wat kinderen te laat of niet op school aankomen.

“Onaanvaardbaar”, noemt Peter Meukens, voorzitter van reizigersvereniging TreinTramBus, die gang van zaken. “Reizigers betalen een abonnement of een ticket om voor hun verplaatsingen op de bus te kunnen rekenen. Niet om ongewild als pasmunt in mislukte onderhandelingen opgevoerd te worden.” TreinTramBus erkent het stakingsrecht, maar dat is aan regels gebonden. Ook vakbonden en personeel moeten die respecteren. Een stakingsaanzegging moet minstens 8 dagen op voorhand ingediend worden, zodat De Lijn in staat is om een minimale dienstverlening te organiseren en de reizigers tijdig te waarschuwen en te informeren.

“Dat is bij deze wilde staking niet gebeurd en het is niet de eerste keer dat die regels met de voeten getreden worden”, zegt Meukens. “Naast het stakingsrecht eisen wij evenzeer het recht op werken en het recht op vervoer op. We begrijpen dat het personeel naar andere actiemiddelen grijpt als overleg echt uitgeput is. Maar reizigers daarbij als chantagemiddel gebruiken kan voor ons niet door de beugel.”