Basisbereikbaarheid – persmoment in Hamme

vrijdag, 05 januari 2024

Op 6 januari 2024 start fase 2 van de basisbereikbaarheid (Hoppin). Daarbij verdwijnen meer dan 3.000 haltes in heel Vlaanderen en veranderen heel wat tram- en buslijnen. We organiseerden in dit verband op vrijdag 5 januari in Hamme een persmoment. Aan de bushalte Hamme Tweebruggenplein bedankten we enkele buschauffeurs voor de bediening die ze jarenlang leverden.

Als reizigersvereniging staan we kritisch tegenover de tweede fase van de basisbereikbaarheid. We kozen Hamme uit voor onze nationale actie, omdat hier zowat alle facetten van de basisbereikbaarheid zoals ze door De Lijn worden toegepast, aanwezig zijn. In het kader van de budgetneutraliteit worden nieuwe buslijnen ingevoerd, maar dan ten koste van andere lijnen. Dat is het principe van geven en nemen. Hamme krijgt er een busverbinding naar Waasmunster en Zele bij, maar de bereikbaarheid van deelgemeente Moerzeke wordt fors verminderd. De risico’s op vervoersarmoede nemen daardoor almaar toe.

Vanaf zaterdag (6 januari 2024) rijden er vanuit Hamme geen rechtstreekse bussen meer naar Antwerpen. Lijn 99s wordt dan afgeschaft, ook al gaat het om een traditierijke en vaak gebruikte verbinding die dateert uit de tijd van de boerentram. Voortaan moeten reizigers lijn 99 nemen naar Temse, om daar over te stappen richting Antwerpen. We juichen wel toe dat de verbinding tussen Dendermonde en Sint-Niklaas via Hamme extra wordt uitgebouwd, maar merken dat desondanks de bussen veel minder frequent Moerzeke en Kastel zullen aandoen. Er blijven voor deze deelgemeenten alleen nog enkele bussen over in de spitsuren en een pendellijn naar Hamme met overstap.

Hier vind je de presentatie die we in Hamme hebben gegeven.

Heb je last van de aanpassingen per 6 januari of ga je erop vooruit? Laat het weten via ons meldpunt!