Aanpassingen NMBS-aanbod

vrijdag, 10 december 2021

Ondanks de stagnatie van de reizigersgroei breiden de Belgische spoorwegen hun aanbod in het kader van de dienstregeling 2022 uit. Die dienstregeling geldt vanaf 12 december 2021. Nadat er in december 2020 veel aanpassingen waren, zijn het er nu minder, hieronder meer info over de interessantste en links naar waar je meer info kunt vinden.

Uitbreidingen IC-net

In december gaat een langgekoesterde wens van TreinTramBus in vervulling. Dan wordt een bijkomende IC-treinserie Antwerpen – Hasselt via de bocht bij Aarschot ingevoerd, met 15 ritten per dag per richting. Deze treinserie zal in Hasselt verknopen rond het halve uur en dus een ander rijpad krijgen dan de huidige P-treinen, die verdwijnen. Deze aanpassing impliceert ook enkele lichte wijzigingen aan de overige treinseries op de lijn Hasselt – Aarschot.
De huidige IC-trein Charleroi – Essen zal vanaf Antwerpen doorrijden richting Noorderkempen, dit vanaf een later bekend te maken tijdstip. Hiermee zal er in de toekomst een tweede klokvaste treinserie verwelkomd worden. Twee ritten per dag vallen uit wegens werkvensters op lijn 4. Deze treinserie zal gereden worden met M6-trekduwstammen. De huidige IC-trein Charleroi – Noorderdokken zal vanaf december 2021 doorrijden naar Essen.
Het aanbod op lijn 12 wordt hierdoor in zijn geheel een half uur verschoven, inclusief de bediening van Roosendaal. Beide S-treinen zullen voortaan stoppen in Kijkuit. Er komt ’s ochtends een vroeger vertrek vanuit Roosendaal en ’s avonds een latere aankomst in Roosendaal. Een al langer levend idee om beide S-treinen door te trekken naar Roosendaal wordt nog niet uitgevoerd, om dat de Nederlandse veiligheidsinstantie geen significante toename van het aantal “potentieel gevaarlijke” situaties wil toelaten. De Belgische treinstellen die naar Roosendaal rijden beschikken namelijk niet over het Nederlandse veiligheidssysteem ATB.

Uitbreidingen S-net

Tussen Zottegem en Brussel zal er voortaan op werkdagen om het half uur een S-trein rijden. Dat was in de piekuren al zo, en dat wordt nu uitgebreid tot grofweg de periode 6-19 uur. In Brussel wordt deze nieuwe treinserie niet doorgekoppeld naar Dendermonde, maar naar Ottignies. Deze mooie uitbreiding heeft wel een nadeel. In combinatie met de werkzaamheden in het station Denderleeuw kan de S6 (Schaarbeek – Edingen – Denderleeuw) niet meer doorrijden tot Aalst. Er is wel een onmiddellijke aansluiting mogelijk in Denderleeuw. Daarnaast kan de bijkomende treinserie uitgerekend tijdens de ochtendspits niet stoppen in Hillegem en Welle.
De S9 (momenteel Eigenbrakel – Leuven) zal op werkdagen elk uur verlengd worden tot Landen en aan het andere uiteinde tot Nijvel. Het materieel op deze verbinding blijft helaas uit slome “duikbrillen” bestaan. In het Luikse zal de S44 Borgworm (Waremme) – Luik elk uur doorrijden naar Flémalle-Haute.

Meer treinen ’s avonds en in het weekend

De NMBS ziet net zoals wij dat de vraag in het weekend in stijgende lijn zit. Daarom worden in december 2021 ook enkele uitbreidingen in het weekendaanbod voorzien. Het gaat om een extra treinpaar op lijn 73, ’s ochtends vanuit De Panne, ’s avonds naar De Panne (enkel op zaterdag), een latere IC-trein Kortrijk – Oostende en vice versa, alsook een weekendbediening van Wichelen. De IC-trein Hasselt – Leuven – Antwerpen zal ook op zondag elk uur gaan rijden tussen Hasselt en Leuven.

Verder komen er op verschillende verbindingen extra treinen bij in de late uren, met name op werkdagen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een bijkomende IC-trein van Gent naar Brussel en terug en bijkomende IC-treinen van Gent naar Aalst en Dendermonde na 23 uur.

Verdere ontwikkelingen

In december 2022 (dienstregeling 2023) zullen de uitbreidingen zich concentreren rond de bediening van de luchthaven Charleroi via een nieuw knooppunt in Fleurus. Tevens plant de NMBS een verbetering van het zaterdagsaanbod op de lijnen Puurs – Antwerpen en Essen – Antwerpen. Ook wordt gewerkt aan een uitbreiding van het aanbod naar Maubeuge (Frankrijk).

Meer gedetailleerde info kan je op deze pagina van de NMBS terugvinden: 12 december: aangepast treinaanbod.  De online reisplanners houden al rekening met de aanpassingen.

Ook de Buitenlandse operatoren passen hun dienstregeling aan. Hieronder nog enkele links waar je informatie kan terugvinden: