OV-ambassadeurs

Het project ‘Ouderen als OV-ambassadeur' wil bijdragen tot duurzame mobiliteit en de verlenging van de vervoersautonomie van actieve Vlaamse ouderen. Het wil daarbij zowel een sensibiliserende als educatieve rol vervullen.

OV-ambassadeurs is een mobiliteitsproject van Mobiel 21 vzw en TreinTramBus vzw. Voor het project werden samenwerkingsverbanden aangegaan met De Lijn, de Vlaamse Ouderenraad en OKRA vzw. Andere seniorenorganisaties of –raden kunnen ook een aanvraag doen.

De sterkte van het project ligt in het feit dat de workshops worden gegeven door ouderen aan ouderen. Mobiel 21 en TTB hebben hiervoor aan 35 OV ambassadeurs een degelijke opleiding gegeven.

Het project OV-ambassadeurs wil ouderen in Vlaanderen en Brussel bewust maken van het belang van duurzame mobiliteit en hen aansporen om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer (bus, trein, tram en metro). Om dit te bereiken, worden workshops georganiseerd voor ouderen door ouderen. Tijdens die workshops worden ouderen zowel geïnformeerd rond het openbaar vervoer als vaardigheden aangeleerd om zelf op pad te kunnen gaan met de bus, trein, tram en/of metro.

Meer weten over MOBIB-kaart?
vrijdag, 28 februari 2014 14:22

ovambass

OV-ambassadeurs zetten je op weg!

De laatste maanden hebben er heel wat veranderingen plaatsgevonden voor de reizigers: De Mobib-kaart, de nieuwe tarieven bij De Lijn en de NMBS, nieuwe automaten...

Veel ouderen zijn nog niet vertrouwd met deze veranderingen. Om hen wegwijs te maken in het openbaar vervoer geven onze OV-ambassadeurs workshops voor ouderen.

Tijdens de workshops krijgt men handige tips over het openbaar vervoer en leert men zelf een rit te plannen en maken met de (bel)bus, trein, tram en/of metro. De voordracht is aangepast aan de vraag van de deelnemers. Het nieuwe MOBIB-systeem, de nieuwe NMBS-automaten, reservatie belbus, routeplanners, voordelen voor senioren, ... komen allemaal aan bod.

Wil je graag een workshop aanvragen of wil je meer info over het project OV-ambassadeurs? Stuur gerust Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of bel naar +32 9 223 86 12.

 
OV-ambassadeurs ook in 2013 actief!
maandag, 25 februari 2013 00:00

In 2012 werd het project OV-ambassadeurs gelanceerd en het bleek een groot succes te zijn: Meer dan 2000 personen hebben reeds een workshop bijgewoond. Ongeveer 80% van de deelnemers, die nu niet of nauwelijks het OV gebruiken, geeft aan beter vertrouwd te zijn met openbaar vervoer en 55% zegt in de nabije toekomst het openbaar vervoer te willen uittesten. Eén maand na afloop vervangt 40% van die deelgroep ook effectief autoritten door OV-ritten.

Door dit succes en de opgebouwde expertise engageren TreinTramBus en Mobiel21 zich om dit project dan ook verder uit te bouwen. Daarom komt er in 2013 een vervolgproject waarin het aanbod geoptimaliseerd en geactualiseerd wordt op basis van de evaluatie die gebeurde in 2012.

 
Gezocht: Gemotiveerde OV-ambassadeurs (m/v)
donderdag, 24 januari 2013 14:27

Ben je geïnteresseerd in het thema "Ouderen en Mobiliteit", sterk in communicatie en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan ben jij de OV-ambassadeur die we zoeken! Voor een vervolg op het succesvolle project ‘OV-ambassadeurs' zijn TreinTramBus en Mobiel21 op zoek naar een 10-tal senioren om het huidige team te versterken. Uw taak bestaat eruit om workshops te geven aan ouderen over het gebruik van het openbaar vervoer.

Profiel OV-ambassadeur

Een OV-ambassadeur is een 55-plussers die het in zich heeft om op een boeiende manier workshops te geven aan ouderen. Het is iemand die mensen kan motiveren, zelf geëngageerd is en ook de nodige overtuigingskracht bezit om een boodschap goed over te brengen.

Hij/zij beschikt over een basiskennis PC-vaardigheden en kan vlot communiceren.

Daarnaast staat de ambassadeur achter de doelstellingen van het project, zijnde ouderen meer vertrouwd maken met het openbaar vervoer en hen stimuleren deze vervoerswijze (vaker) te gebruiken.

Ten slotte moet een potentiële OV-ambassadeur een zekere affiniteit hebben met het openbaar vervoer en vertrouwd zijn met het gebruik ervan.

Taak

Een ambassadeur is bereid een opleiding (gespreid over 2 vormingsmomenten) te volgen en verbindt zich om daarna minstens 2 workshops te geven in zijn/haar regio. Hierbij krijgen ze praktische ondersteuning en persoonlijke begeleiding.

Vergoeding

Een ambassadeur mag rekenen op o.a. een grote erkenning, een goeie verzekering, een interessante opleiding, een forfaitaire onkostenvergoeding (30€) voor de begeleiding van workshops, ...

Contactgegevens

Herken je jezelf in bovenstaand profiel of wens je extra informatie? Aarzel dan niet en stel je kandidaat:

Stuur je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoonnummer en email) naar
Evelien Marlier, Projectmedewerker TreinTramBus
Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent
+ 32 (0)9 2238612
Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 
Senioren geven senioren opleiding in gebruik ‘openbaar vervoer’
woensdag, 07 december 2011 10:40


Allereerste OV-ambassadeurs gaan van start

OV-ambassadeursOp de hoofdzetel van De Lijn in Mechelen zijn vandaag de allereerste Openbaar Vervoer (OV)-ambassadeurs voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits en directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot.  De 38 OV-ambassadeurs zijn ouderen die andere ouderen wegwijs maken en aansporen om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat is belangrijk in het kader van duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid. Het initiatief komt van de mobiliteitsverenigingen Mobiel 21 en TreinTramBus.  Zij werken hiervoor samen met De Lijn, de Vlaamse Ouderenraad en OKRA.

 

 


Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12