Home Actueel Persberichten Voorafgaande identificatie jaagt treinreizigers richting auto
Voorafgaande identificatie jaagt treinreizigers richting auto
donderdag, 05 januari 2017 16:47

Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse reizigersverenigingen reageren

De Belgische regering wil een identificatieplicht (PNR) invoeren voor internationale reizigers per trein, bus en boot binnen Europa. De Nederlandse regering overweegt stappen in dezelfde richting. Reizigersverenigingen Rover (Nederland), Navetteurs.be en TreinTramBus (België), PRO BAHN (Duitsland) en FNAUT (Frankrijk) stellen gezamenlijk dat dit een buitenproportionele maatregel is die onaanvaardbaar ernstige beperkingen oplegt aan trein- en busreizen naar de buurlanden.

Het registreren van gedetailleerde reis- en persoonsgegevens minstens 24 uur voor de reis maakt het onmogelijk om het openbaar vervoer te gebruiken voor spontane reizen over de grens. Het brengt ook reizigers in moeilijkheden die onderweg hun reisplannen willen of moeten aanpassen. "In een eengemaakt Europa is het toch logisch dat we voor grensoverschrijdende ritten dezelfde flexibiliteit hebben als voor binnenlands treinvervoer", stellen de reizigersverenigingen. "We begrijpen niet waarom voor een rit Antwerpen-Rotterdam of Luik-Aken meer plichtplegingen nodig zijn dan voor een rit München-Hamburg."

De hoeveelheid te verstrekken passagiersgegevens is bovendien zo groot dat de aankoophandeling van een kaartje buitensporig veel extra tijd en rompslomp gaat vragen. Het gaat om naam, geslacht, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, volledige reisroute en reisdata, gegevens over het reisdocument (soort, nummer, nationaliteit, land van afgifte, vervaldatum), aantal, gewicht en identificatie van bagagestukken en bij niet-begeleide jongeren onder 18 jaar ook geslacht, gesproken talen, naam, contactgegevens en relatie tot de jongere van de voogd die bij vertrek en aankomst aanwezig is.

De maatregel discrimineert reizigers in het openbaar vervoer ten opzichte van reizigers die per auto een Europese binnengrens passeren. Die hoeven immers helemaal geen passagiersgegevens te verstrekken. De effectiviteit van de maatregel is dan ook zeer twijfelachtig. Er blijven voor terroristen talloze mogelijkheden om anoniem en zonder vooraanmeldingsplicht over Europese binnengrenzen te reizen.

TreinTramBus, Navetteurs.be, Rover, PRO BAHN en FNAUT roepen de regeringen op tot een zorgvuldige en proportionele reactie op de terreurdreiging en verwachten dat ze van deze eenzijdige indentificatieplicht afzien.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12