Home Actueel Persberichten TreinTramBus reageert op nieuwe dienstregeling
TreinTramBus reageert op nieuwe dienstregeling
zaterdag, 24 december 2016 08:09

Balans gematigd positief, knelpunten Limburg en West-Vlaanderen blijven

klokDe NMBS maakte zopas bekend dat het nieuwe vervoersplan (december 2017) werd goedgekeurd. Reizigersvereniging TreinTramBus reageert gematigd positief: het aantal treinkilometers verhoogt lichtjes, veel reizigers gaan er op vooruit, maar enkele notoire knelpunten blijven bestaan.

Het aanbod rond de grote steden gaat er sterk op vooruit. Vooral rond Antwerpen valt het op dat de frequenties verbeteren: de stoptreinen naar Roosendaal en Puurs gaan bijvoorbeeld dubbel zo vaak rijden. “Uitstekend initiatief”, zeg Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. “Dit is een belangrijke stap vooruit om het voorstadsverkeer per trein aantrekkelijker te maken. Maar vooraleer het spoor écht de ruggengraat van het openbaar vervoer kan worden, moet er wel een eenheidstarief tussen NMBS en De Lijn komen.”

Ook de systematische verbetering van de dienstregeling op zaterdag kan op veel bijval rekenen. “Een trein om de twee uur op zaterdag, dat is toch niet meer van deze tijd. TreinTramBus was al lang vragende partij om hier iets aan te doen, en nu gebeurt het ook: vanaf december 2017 rijdt bijna elke trein ook op zaterdag ieder uur. Tal van stations en stopplaatsen krijgen daarnaast vroegere en latere treinen, één van de scherpe kantjes van het vorige vervoerplan wordt zo weggewerkt.”

Helaas blijven enkele knelpunten voorlopig bestaan, vooral in Limburg en West-Vlaanderen. “Zo rijden er nog steeds bijna geen rechtstreekse snelle treinen van Hasselt naar Antwerpen, en dit terwijl de files op de E313 schreeuwen om een snel alternatief via het spoor. In West-Vlaanderen blijven treinen op de Noord-Zuidas te traag: tussen Brugge en Kortrijk rijden er nog steeds alleen stoptreinen, en ook wie vanuit de Westhoek ergens naartoe wil heeft daar veel tijd voor nodig. Ook de lang gevraagde IC-treinen naar Aachen komen er voorlopig niet”.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12