Home Actueel OV-nieuws Herbekijk het hele ov-plan Antwerpen Tram en bus vormen één geheel
Herbekijk het hele ov-plan Antwerpen Tram en bus vormen één geheel

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters heeft geluisterd naar wat op de ov-reizigersvloer in Antwerpen leeft. Omdat de capaciteit en frequentie niet mogen dalen, heeft ze het hertekende tramnet in de koelkast gezet. Tramlijnen 7 en 4 naar Mortsel en Hoboken lijken daarmee gered, maar het nieuwe busnet zou wel in 2022 worden ingevoerd. Dat zou een vergissing zijn. Tram en bus vormen immers één geïntegreerd netwerk.

Het echte probleem met het nieuwe vervoersplan voor Antwerpen is dat men nogmaals op openbaar vervoer wil besparen. Dat staat haaks op de ambitie van de vervoerregio Antwerpen voor een significante modal shift: terwijl nu 7 op de 10 verplaatsingen in de regio met de auto gebeuren zouden dat in 2030 nog maar 5 op de 10 verplaatsingen mogen zijn. Zo staat het in het Vlaams regeerakkoord. Zonder voldoende alternatieven is dat niet haalbaar.

antwerpse tramHet is de vervoerregioraad Antwerpen, waarin de 32 gemeenten van de vervoerregio Antwerpen samen met de Vlaamse overheid het toekomstige openbaarvervoernet bepalen, die een reeks randvoorwaarden opstelde om een sterk en slagvaardig ov-net uit te bouwen. Een essentiële randvoorwaarde is voldoende financiële middelen om aan de reële vervoersvraag te voldoen.antwerpse tram

De raad dringt aan om eindelijk werk te maken van doorstroming. Vlotter tram- en busverkeer is niet alleen goed voor de reizigers maar is ook goedkoper en efficiënter. Met de vrijgekomen middelen kun je extra aanbod creëren en het openbaar vervoer sneller en betrouwbaarder maken. Ook De Lijn heeft nog huiswerk. Er moeten voldoende trams en bussen zijn en op de knooppunten moeten reizigers vlot en comfortabel kunnen overstappen. De informatie online, aan de haltes en in de voertuigen moet correct zijn. De vervoerregioraad vraagt tot slot de nodige investeringen voor een versnelde modal shift en minderhindermaatregelen tijdens de Oosterweelwerken.

De Vervoerregio Antwerpen ziet dus in dat het veel te strakke budgettaire keurslijf een performant openbaar vervoer in de weg staat. Antwerpen mag niet het slachtoffer worden van een gebrek aan visie en ambitie. Tram en bus moeten een écht alternatief worden.

Alle Vlaamse regeringen hebben bij hun aantreden beloofd werk te maken van een betere doorstroming van tram en bus. Er kwamen nieuwe vrije beddingen, nieuwe verkeerslichten met sensoren, die de trams detecteren, en veiligere kruispunten. Toch staan trams en bussen nog steeds te vaak stil, bijvoorbeeld in de buurt van de pas vernieuwde Rooseveltplaats. Bij de programmatie van verkeerslichtenregelingen krijgen tram en bus nog steeds geen prioriteit. Dat kost nochtans geen euro extra. Integendeel, een betere doorstroming levert enkel baten op. Zijn al die verkeerslichten trouwens echt nodig?

In een goed vervoersplan vormen zowel het tram- als het busnet een naadloos geheel. Dat is vooral belangrijk als heel wat busreizigers tussen beide moeten overstappen. Eerst moet het nieuwe tramnet op orde gezet worden. Pas dan kan ook het busnet aangepast worden.

Iedereen die met een leefbare mobiliteit voor de regio Antwerpen begaan is, moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Help De Lijn bij het behalen van de doelstellingen die de vervoerregio zichzelf oplegt: een ambitieuze en duurzame modal shift, die de stad bereikbaar houdt en doet herademen.

Zolang we alleen maar investeren in het wegverkeer en tram en bus letterlijk tegenhouden, zal die modal shift richting auto blijven evolueren. De slechte doorstroming van tram en bus kost handenvol geld. Door ons openbaar vervoer vlotter te laten doorstromen, kan De Lijn met dezelfde middelen meer kilometers en ritten aanbieden, betrouwbare overstappen waarborgen en uiteindelijk meer tevreden passagiers vervoeren. Antwerpen en Vlaanderen beschikken wel degelijk over de middelen om de mobiliteit in de metropool te redden maar we moeten keuzes durven maken. Het vervoersplan moet van a tot z herbekeken worden, zowel wat het tram- als busnet betreft.

Georges Allaert – em. prof. UGent

Kobe Boussauw – prof. VUB

Mario Cools – prof. ULg

Johan De Mol – wetenschappelijk medewerker UGent

Dirk Lauwers – prof. UA

Nick Hofstede – Tram4MoetBlijven

Bernard Hubeau en Hugo Van Dienderen – covoorzitters Grootouders voor het Klimaat

Willy Miermans – em. prof. UHasselt

Peter Meukens – expert basisbereikbaarheid TreinTramBus

Bart Stein – RedTram7

Stefan Stynen – voorzitter TreinTramBus

Katrin Van den Troost – Climaxi, sociale milieubeweging

Jana Van Rossem – Zonder Bushalte Straat

Pieter Vansteenwegen – prof. KU Leuven

Herman Welter – ov-journalist

Dirk Wiesé – Werkgroep Antwerpen TreinTramBus

Charlotte Willemsen – Werkgroep het juiste spoor

Frank Witlox – prof UGent

Share/Save/Bookmark
Commentaar (7)add comment

dirk baeke said:

tramnaar beveren
Indien de lijn handenvol geld wil besparen zouden ze tramliijn 3 tot beveren moeten verlengen. Dan zouden alle aanvoerende buslijnen tot Beveren kunnen beperkt worden en daarmee zou dan veel brandstof en slijtage worden uitgespaard. En dan genoeg (lange) trams inzetten naar Antwerpen, trouwens de bovenleiding staat dan toch onder stroomsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/wink.gifsmilies/wink.gif
 
zaterdag 10 april 2021 om 21:56
Stemmen: +1

VAN DOOREN JEAN said:

...
Op zondag zouden bussen frequenter moeten rijden. De mensen zijn dan vrij, en hebben tijd. Vroeger, voor 60 jaren, als de buurttrams nog reden, hadden die op zondagen 3 tot 4 maal meer reizigers dan een weekdag, en reden ze met meer wagons. Nu hebben ze de bussen gehalveerd op zondagen, dus juist het tegengestelde. ook tramlijnen zouden moeten doorgetrokken worden. Tram 3 tot Braschaat, Tram 10 tot Wijnegem Albertkanaal, Tram 1 en 6 tot Ekeren Markt, Tram 10 verder dan Hoboken tot aan spoorweg grns Hemiksem; Tramlijn 11 verder tot de luchthaven (de vroegere tram 16) . Nu geen rechstreekse verbinding vanuit de stad, moet overstappen in Berchen Sttion. Dat is toch te gek voor een metropool, die een luchthaven wil uitbreiden.
 
maandag 12 april 2021 om 14:53
Stemmen: +1

koen cassiers said:

mr
tram 4 en 2 moeten blijven
ook bus 13 en 14 en 33 en 142
 
maandag 12 april 2021 om 15:19
Stemmen: +1

Verhoeven Richard said:

Tram en bus
Tram 4 en 2 moeten blijven
Bus 13, 14, 33en 142 moeten zeker blijven
Tenzij men Hoboken helemaal van de openbare dienst
Wil verwijderen
 
maandag 12 april 2021 om 17:33
Stemmen: +0

Moena Verheyen said:

...
Afbouwen van openbaar vervoer is een zeer foute beslissing. Druist in tegen het gedachtegoed om zoveel mogelijk auto's uit de binnenstad te houden. Laat Hoboken zijn openbaar vervoer behouden
 
maandag 12 april 2021 om 17:50
Stemmen: +1

HUS1995 said:

...
Ik ben tegen het afbouwen van het openbaar vervoer. Want - zoals nu nog altijd - zal De Lijn in de toekomst ons naar de auto jagen. Dat is slecht voor het milieu. Maar ik zeg nog een keer, Vlamingen: Stem niet of nooit meer op politieke partijen die tegen het openbaar vervoer zijn, die het openbaar vervoer willen afbouwen - liberaliseren of - nog straffer - privatiseren. Dus stem op de politieke partijen die voor het openbaar vervoer opkomen.
 
vrijdag 16 april 2021 om 10:15
Stemmen: +1

Jan van der Linden said:

Schrappingen
Nu we het toch over het schappen van aanbod hebben, de tram die aan de inwoners van Ekeren is beloofd was al geschrapt nog voor ze aangelegd kon worden. De bevoegde politici hebben zich in allerlei bochten moeten wringen met hun argumentatie, maar kunnen er niet omheen dat die uitermate zwak was. De tramuitbreiding raakte niet verder dan de Noorderlaan. Daar is nu een megalomaan, dominant en heel lelijk parkeergebouw in aanbouw.
 
woensdag 28 april 2021 om 08:16
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12