Home Actueel Blog
Spartacus: tram of bus, een wereld van verschil
Geschreven door MEUKENS Peter   
vrijdag, 07 mei 2021 08:37

Trambus in VilvoordeAl ruime tijd doet in Limburg het idee de ronde om sneltramlijn (STL) 2 van het Spartacusplan tussen Hasselt en Maasmechelen en STL3 tussen Hasselt en Noord-Limburg met trambussen te exploiteren i.p.v. met sneltrams. Nu pleiten sommigen zelfs voor trambussen op lijn 1 tussen Hasselt en Maastricht. In deze tekst wil een van de vaders van het Spartacusplan duidelijk maken dat (tram)bussen en sneltrams niet zomaar inwisselbaar zijn, als we de doelstellingen en randvoorwaarden, die aan het Spartacusplan ten grondslag lagen, willen respecteren. Een trambus haalt gewoon de snelheden niet die nodig zijn om de reiziger een correcte reistijd te bieden.

 
21 vragen bij Raamzitten naar "toeristische" bestemmingen: de beslissing overlegcomite
Geschreven door verhelst mattijs   
maandag, 22 maart 2021 11:48

Op vrijdag 19/03 besliste het overlegcomite dat tijdens de paasvakantie en in het weekend enkel nog de plaatsen aan het raam bezet mogen worden op toeristische treinen. Dit om overbevolking te voorkomen. Als beweging voor de openbaar vervoergebruikers zijn we tegen deze maatregel, die bovendien niet kan worden gecontroleerd. Hieronder geven we een overzicht van onze vragen en bemerkingen, en vullen aan zodra er een antwoord bekend is.

Heb je zelf nog vragen? Voeg ze hieronder toe, en we proberen een antwoord te vinden. Via deze link Drukteplan: veiligheidsmaatregelen tijdens de paasvakantie kom je bij de informatie die via de NMBS website beschikbaar is.

  • Openbaar vervoer als bron besmettingen?

Uit onderzoek blijkt dat het openbaar vervoer geen grote rol speelt in het verspreiden van besmettingen. Onder meer de UIC en UITP verzamelden onderzoek. Is aangetoond dat deze maatregel effectief het aantal besmettingen kan terugdringen?

 
Verhalenwedstrijd
Geschreven door verhelst mattijs   
woensdag, 16 september 2020 11:33


De UITstapNu de zomerdagen geteld zijn en de Week van de Mobiliteit in ’t land is, schiet onze innerlijke eekhoorn in actie. We verzamelen foto’s, video’s en verhalen over de uitstappen die jullie de afgelopen maanden deden.

In samenwerking met Trage wegen organiseren we dit jaar een foto/video/verhalen wedstrijd. Ga je #goedopweg en heb je een leuk verhaal te vertellen, en wil je graag een prijs winnen? Surf dan als de bliksem naar de website van De Uitstap en deel daar je verhaal? Nog inspiratie nodig over hoe en waar je op avontuur kan gaan? Neem deel aan de Wandeldag of kijk eens rond op De Uitstap. Veel plezier op tocht, en we horen graag je verhaal.

 

Via deze link vind je alle info over het hoe en waar deel te nemen: https://www.de-uitstap.be/deel-jouw-verhaal-en-win/

 
Hoe GPX of KML files gebruiken
Geschreven door verhelst mattijs   
woensdag, 16 september 2020 09:55

Voor de wandeldag zijn een aantal wandelingen digitaal aangeboden, zodat ze in veilig in bubbel kunnen gewandeld worden. Hieronder vind je informatie over hoe je deze digitale wandelingen kan gebruiken, met of zonder internetverbinding. Daarnaast kan je de GPX files in de meeste gevallen ook uploaden in een (wandel)GPS. De GPX tracks zijn toegankelijk in de ledenhoek (niet leden kunnen simpel per mail de nodige GPX file aanvragen). 

Hoe kan ik de gpx of kml/kmz bestanden gebruiken?

Daarvoor heb je een mobiele smartphone nodig (androïd of iphone) voorzien van een gps-antenne. Dan geraak je vlot op je bestemming dankzij gps-apps (ingebouwd of te downloaden). Aan te raden is een model met een grotere batterijcapaciteit, bij voorkeur minstens enkele dagen stand-by. Heb je al een smartphone met gps-antenne kan je het sowieso al eens proberen. Dankzij de GPS-antenne weet je steeds exact waar je je bevindt.

Welke app kan ik gebruiken?

Met kml/kmz bestanden kan je sowieso al Google maps gebruiken. Hiervoor kan je de links gebruiken in op de vorige pagina te vinden zijn

Kan ik off-line met een GPS-app werken?

Niet alle Navigatie-apps werken ook off-line, nogal wat apps vergen een data connectie via mobiel netwerk (of wifi). Ook Google-maps vergt een dergelijke connectie.

Twee apps die off-line werken en Openstreetmaps (https://www.openstreetmap.org/) gebruiken zijn (beide beschikbaar voor androïd en iphone):

- Maps.me (https://maps.me/) ondersteunt kml/kmz; gratis onbeperkt aantal downloadbare kaarten mits reclame toe te laten.

- OSM AND maps (https://osmand.net/) : ondersteunt ook GPX. Beperkt aantal kaarten downloadbaar (waaronder België). Voor meer kaarten is de app betalend. Voordeel van deze app is dat ze over turn-by-turn navigatie beschikt (zoals bij een klassieke GPS-navigatie toestel).

 
Opiniestuk: Kust ze
Geschreven door STYNEN Stefan   
donderdag, 13 augustus 2020 09:25

De hele heisa rond het beperken van het treinverkeer deed onze voorzitter Stefan Stynen in zijn pen kruipen. Hieronder lees je het resultaat.

Na de gratis railpassen die elke Belg als coronamaatregel zou krijgen maar die werden aangekondigd nog voor iemand het nodig had gevonden met de NMBS te overleggen, hebben de voorbije weken een hoger niveau van steekvlampolitiek bereikt.

Op vrijdag 31 juli stond in het station van Oostende een grote mensenmassa te wachten om de trein naar het binnenland te nemen. De oorzaak was een seinstoring tussen Oostende en Brugge, waardoor slechts één spoor beschikbaar was en er dus veel minder treinen konden rijden.

 
Mobiliteits- en OV-experts waarschuwen: duw openbaar vervoer niet in het verdomhoekje!
Geschreven door verhelst mattijs   
donderdag, 30 juli 2020 14:10

Tijdens de eerste coronagolf was het openbaar vervoer een essentiële sector in ons land. Terwijl de wegen nagenoeg verlaten waren en ook de salariswagens op stal stonden, bleven treinen, metro’s, trams en bussen in moeilijke omstandigheden rijden, inspanningen die we ten zeerste waarderen. Ook nu onze bewegingsvrijheid opnieuw aan banden wordt gelegd, zal het openbaar vervoer een cruciale rol vervullen.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12