Home Werking Onderzoek

stiptheid_voorpagina_resultaten_klein

Stiptheid anders meten

Reizigersorganisatie TreinTramBus (Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers) organiseerde in oktober 2009 voor de derde keer een stiptheidsmeting op het spoor. Op 7500 ritten kwam 48% met vertraging op de eindbestemming aan.

> Lees het persbericht

> Bekijk de resultaten (pdf)

 

Waarom?

Sinds de vorige metingen in 2006 en 2007 heeft Infrabel heel wat veranderingen aangebracht in de manier waarop de stiptheid wordt gemeten en waarop erover wordt gecommuniceerd.

Er wordt nu bijvoorbeeld rekening gehouden met het aantal reizigers aan boord van een trein: de vertraging van een volle trein in de spits weegt bijvoorbeeld zwaarder door dan die van een minder volle trein in de daluren. Daarnaast wordt tegenwoordig de stiptheid over het hele traject gemeten. Zo wordt ook rekening gehouden met de onderweg opgelopen vertraging, ook als de trein erin slaagt om die vertraging nadien weg te werken en op tijd aan te komen op zijn eindbestemming.

Infrabel publiceert ieder kwartaal een gedetailleerd overzicht van de stiptheidscijfers. Daarbij wordt bijvoorbeeld een verschil gemaakt tussen piek- en daluren. Infrabel geeft ook informatie over het aantal gehaalde overstaps in 10 stations. Verder is de informatievoorziening aan de klant sterk verbeterd. Dankzij Railtime is er eindelijk dynamische info beschikbaar via internet, teletekst en sms.

TreinTramBus blijft het echter veel interessanter vinden om te zien hoeveel vertraging de reizigers op hun verplaatsingen oplopen. Infrabel meet de vertragingen van treinen, TreinTramBus die van de reizigers.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

  • 2019.06.21
    INSCHRIJVING AFGESLOTEN: Groene haltewandeling Kerkepanne – Koksijde – De Panne
  • 2020.09.19
    Opening vier nieuwe Groene Haltes Ardennen (NIEUWE DATUM)

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12