Home Werking Busje komt zo Help je buur op weg
Help je buur op weg - veel gestelde vragen

Judicial Arrondissement Oudenaarde Belgium MapWanneer?

Gestart in februari 2017. Je kan je dus nu opgeven!

Waar? 

Regio Vlaamse Ardennen. Het project zal worden uitgevoerd in de 11 gemeenten die behoren tot het arrondissement Oudenaarde alsook in de aanpalende gemeenten Zottegem en Geraardsbergen. Maw: Geraardsbergen, Lierde, Ronse, Zottegem, Zwalm, Brakel, Horebeke, Maarkedal, Kluisbergen, Oudenaarde, Zingem, Kruishoutem, Wortegem-Petegem (je kiest zelf in welke gemeenten).

VRAGEN VOOR DE VRIJWILLIGER

Mag iedereen vrijwilligerswerk doen?

Ja, iedereen die ouder is dan 15 jaar, of in het jaar zelf nog 16 wordt, mag vrijwilligerswerk doen. Soms moet je wel eerst een toelating vragen:

  • wanneer je een uitkering krijgt van de RVA
  • wanneer je een uitkering hebt van het ziekenfonds
  • wanneer je een leefloon ontvangt
  • als vreemdeling.

Als je hierover vragen hebt, stel ze ons gerust. Wij kunnen in jouw specifieke situatie vertellen wat je moet doen.

Hoeveel tijd spendeer ik?

Je kiest zelf wanneer je tijd hebt. Je overlegt met de hulpvrager wanneer het best uitkomt voor een gesprek en een uitstap.

Wie moet ik bezoeken?

Iemand die om hulp vraagt mbt zijn verplaatsing. We gaan altijd op zoek naar iemand die bij je past. We nemen contact met je op als iemand zich voor hulp aanmeldt, jij beslist of je kan of niet!

Ik weet niks over het openbaar vervoer en andere vervoersmogelijkheden, kan ik dan meedoen?

Uiteraard! We laten je niet starten zonder eerst voldoende informatie over het vervoersaanbod in de regio te kennen. We behandelen de (bel)bus, de trein, de MinderMobielenCentrales, het vrijwilligersvervoer van de mutualiteiten, deelfietsen en -auto's en sociale taxi's. We doen dit heel laagdrempelig, vol praktische informatie die je onmiddellijk kan toepassen. Gaat het dan nog niet vlot? Wij ondersteunen je doorheen het ganse traject.

Moet ik ervaring hebben?

Neen! Iedereen kan zich aanmelden. In een persoonlijk gesprek bespreken we jouw wensen en vragen. Tijdens het project voorzien we ook voldoende uitwisseling met de overige vrijwilligers zodat ervaringen kunnen gedeeld worden.

Krijg ik een vergoeding?

Ja, wij voorzien een forfaitaire onkostenvergoeding en de reiskosten die je maakt tijdens de uitvoering van de uitstap met je hulpvrager worden eveneens terugbetaald.

Ben ik verzekerd?

Ja, tijdens het uitoefenen van het vrijwilligerswerk (en ook op de reisweg van/naar de start van de begeleiding) ben je verzekerd, zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor lichamelijke ongevallen.

Moet ik verzorgende taken opnemen?

Neen, als vrijwilliger bied je enkel hulp bij het organiseren en uitvoeren van een verplaatsing. Je gaat wel bij de hulpvrager aan huis.

Moet ik zelf rondrijden met mijn wagen?

Neen, je bent geen taxidienst voor de hulpvrager. Als vrijwilliger informeer je over en gebruik je andere vervoersvormen dan de eigen wagen zoals het openbaar vervoer, de MinderMobielenCentrale, enz.

VRAGEN VOOR DE GEBRUIKER

Hoeveel kost het om deel te nemen?

Deelname is gratis! Je betaalt enkel de kost voor de verplaatsing die je wenst te maken. De vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding voor hun verplaatsingen tijdens hun vrijwilligerswerk, dus hun kost voor de verplaatsing die ze samen met jou doen, moet je niet extra betalen.

Kan iedereen deelnemen?

Ja. Elke persoon heeft het recht op zelfstandigheid. Indien jouw fysieke conditie het vereist wordt er aangepast vervoer gezocht. Ziekenvervoer kunnen we echter niet organiseren, jouw ziekteverzekering helpt je hierbij verder.

Ken ik de vrijwilliger?

Dat kan, maar je kan ook nieuwe mensen leren kennen. De vrijwilliger komt meestal uit de buurt. Hij is vertrouwd met de buurt en wordt door ons extra opgeleid in het beschikbare vervoersaanbod in je buurt. Klikt het niet bij de kennismaking? Dan zoeken we een andere match!

Werkt dit echt?

Ja, deze methodiek is gebaseerd op gelijkaardige projecten zoals OV-ambassadeurs en OV-buddy's. Wij doen dit al enige jaren met succes!

Share/Save/Bookmark
 

Word vrijwilliger!

helpjebuur1Help jij je buur op weg? Dan leren we je graag kennen! Klik hier voor meer info.

Hulp nodig onderweg?

helpjebuur3Hulp nodig bij je verplaatsing? Vrijwilligers staan voor je klaar! Klik hier voor meer info.

Veel gestelde vragen

  • Mag ik vrijwilligerswerk doen?
  • Ik heb niet veel tijd, wat nu? 
  • Zal dit niet te moeilijk zijn?
  • Krijg ik een vergoeding?
  • Ben ik verzekerd? ...

Neem dan eens een kijkje bij onze 'Veel gestelde vragen'.

vraag2

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12