Home Werking Busje komt zo
Busje komt zo: Vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen

Beeld1 duplo Diederik De Clercq-banner

beeld3 gemeenten lokaal vervoerDoor centralisaties en fusies trekken heel wat diensten en handelaars weg uit de dorpen op het platteland. Bewoners moeten zich verder verplaatsen, maar zij hebben niet altijd een eigen wagen ter beschikking of zijn hiervoor afhankelijk van vrienden of familie. Ze dreigen in vervoersarmoede terecht te komen. Met de ontwikkeling van basismobiliteit naar basisbereikbaarheid zullen de gemeenten in de nabije toekomst zelf moeten instaan voor het lokaal vervoer. Zij hebben hierin echter geen ervaring. Met 'Busje komt zo, vervoersoplossingen voor de Vlaamse Ardennen' helpen we deze gemeenten en steden om zich hierop voor te bereiden.

Informatie en educatie 

In 2017 onderzochten we de bestaande situatie voor de ganse regio en gingen we op zoek naar inspirerende voorbeelden rondom ons. Hieruit is de inspiratiegids voor gemeentebesturen ontstaan, die misschien ook jou kan inspireren. Neem gerust een kijkje (beschikbaar half september 2018).

En in Oudenaarde, Zingem en Kruishoutem kreeg elke bewoner de laagdrempelige folder met mobiliteitstips in de bus. 

Help je buur op weg 

Voor wie het allemaal wat moeizamer gaat en naast informatie ook persoonlijke begeleiding nodig heeft, hebben wij Help jij je buur op weg opgestart. Vrijwillige reisbegeleiders informeren kwetsbare personen persoonlijk en op maat over zijn / haar vervoersmogelijkheden en proberen dit samen met hen uit.

Pilootregio's

Met alle verzamelde informatie en ervaringen gaan we vanaf 2018 tot half 2019 daadwerkelijk aan de slag rond lokale bereikbaarheid. In workshops met en door de bewoners van 5 testregio's werken we samen met experten en beleidsverantwoordelijken aan kleinschalige testopstellingen. Elke regio heeft haar eigen thema waarrond gewerkt wordt. Zelf een idee voor een andere proefregio? Neem contact op met Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Dan bekijken we het samen...

beeld7 megaphone

Woon je in één van de 5 regio's en wil je samen met experten en andere bewoners denken en werken naar oplossingen rond lokale bereikbaarheid? Schrijf je dan zeker in voor één van de workshops/co-creatiesessies. 

ronse quadri     Wortegempetegem     sneukelwiel     Logo oudenaarde     LOGO Zingem Kleur - hoog     Kruish LOGO RGB1klein     Geraardsbergen

Wat is het resultaat?

In deze fase zijn we nog niet aangekomen. De eerste concreet zichtbare acties verwachten we vanaf najaar 2018 en voorjaar 2019. Welke acties kan je bijvoorbeeld verwachten? Misschien een mooie buurtbus of een dorpspunt met lokale producten en verschillende mobiliteitsoplossingen? De fietstaxi zal alvast uitrijden bij de eerste zonnestralen in 2019! Ook voor ons blijven de overige ideeën een verrassing tot het moment van creatie... Wordt vervolgd.

logos leader

Share/Save/Bookmark
 

© TreinTramBus 2018 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12