Home Werking Buddywerking
Veel gestelde vragen

inforWanneer loopt het project?

In Gent gingen we van start op 1 maart 2017, en het project loopt nog steeds. Vanaf maart 2018 breiden we uit naar Sint-Niklaas. Wie geïnteresseerd is kan zich dus aanmelden!

Over welke regio gaat het?

We startten in Groot-Gent en aanpalende gemeenten: Evergem, Lochristi, Destelbergen, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Melle, Lovendegem, Gent en deelgemeenten. Als OV-buddy kies je zelf in welke gemeenten je actief wil zijn (dat hoeft dus zeker niet de volledige regio te zijn!).

NIEUW: in 2018 gaan we ook van start in de regio Sint-Niklaas.

Vragen voor potentiële vrijwilligers

Mag iedereen vrijwilligerswerk doen?

Ja, iedereen die ouder is dan 15 jaar, of in het jaar zelf nog 16 wordt, mag vrijwilligerswerk doen. Soms moet je wel eerst een toelating vragen:

 • wanneer je een uitkering krijgt van de RVA
 • wanneer je een uitkering hebt van het ziekenfonds
 • wanneer je een leefloon ontvangt
 • als vreemdeling.

Als je hierover vragen hebt, stel ze ons gerust. Wij kunnen in jouw specifieke situatie vertellen wat je moet doen.

Ik heb niet veel tijd, wat nu?

Geen probleem, als Openbaar Vervoer-buddy kies je zelf hoeveel tijd jij spendeert aan de buddywerking en wanneer je beschikbaar bent. Wij gaan op zoek naar de perfecte match.

Zal het vrijwilligerswerk niet te zwaar/moeilijk zijn voor mij?

TreinTramBus voorziet op verschillende tijdstippen aangepaste infosessies, hier leer je omgaan met mensen met een beperking, maar ook de praktische kant komt aan bod. Op het intakegesprek overlopen wij al jouw wensen. Heb je vragen of moeilijkheden? Dan is er ook steeds een contactpersoon die jou te woord staat. In onze gesloten facebookgroep 'OV-buddy's' kan je overleggen met andere buddy's en gebruikers, zo lomen we samen altijd tot een oplossing.

Krijg ik als OV-buddy een vergoeding?

Ja! Wij voorzien een onkostenvergoeding voor je verplaatsingen.

Ben ik verzekerd?

Ja, tijdens het uitoefenen van het vrijwilligerswerk als OV-buddy (en ook op de reisweg van/naar de start van de begeleiding) ben je verzekerd, zowel voor burgerlijke aansprakelijkheid als voor lichamelijke ongevallen. 

Kan ik mij als vrijwilliger ook verder ontwikkelen?

Wij vinden het belangrijk dat je als vrijwilliger op de juiste manier wordt ondersteund. Deze ondersteuning kan rechtstreeks gegeven worden (er is een permanent aanspreekpunt voor al je vragen!), maar wij organiseren ook interessante infosessies. Daarom is er ook geen ervaring vereist bij de start!

VRAGEN VOOR POTENTIËLE GEBRUIKERS

Hoeveel kost het om deel te nemen?

Deelname is gratis! Je betaalt enkel je eigen bus- of tramticket. De buddy's krijgen tijdens de looptijd van het proefproject van ons een onkostenvergoeding voor hun verplaatsingen.

Kan iedereen deelnemen?

Ja. Elke persoon met een beperking heeft recht op zelfstandigheid. Tijdens het kennismakingsgesprek overlopen we samen welke ondersteuning je wenst of nodig hebt. OV-buddy's helpen enkel bij de verplaatsing: zij voeren dus geen verzorgende taken uit.

Is het wel veilig om te reizen met iemand die ik niet zo goed ken?

De OV-buddy's doorlopen een intakegesprek en kunnen deelnemen aan allerhande infosessies. Moest je met vragen/opmerkingen zitten, dan kan je steeds terecht bij een contactpersoon. Je kan vooraf kennismaken met de OV-buddy indien je dat wenst. En stel dat het echt niet klikt, dan zoeken we voor jou een andere match!

Werkt dit echt?

Ja! In Nederland bestaat er al langer een gelijkaardig project, 'Mee op Weg'. En dat is een groot succes, dus het werkt echt! Deelnemers nemen na afloop veel vaker (alleen) het openbaar vervoer, hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich minder afhankelijk.

Heb je nog andere vragen? Bel ons (09 223 86 12) of stuur een mailtje naar Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Share/Save/Bookmark
 

OV-buddy worden?

 w3v2104svh01Ben jij enthousiast, geduldig en sociaal? Heb je wat vrije tijd en wil je mensen met een beperking helpen? Dan leren we jou graag kennen! Klik hier voor meer info.

Hulp nodig op het OV?

PBMHeb je een mobiliteitsbeperking of vind je het openbaar vervoer nemen moeilijk? Wil je het graag proberen met de hulp van een OV-buddy? Lees dan snel verder!

Vraag je je af ...

 • Mag ik vrijwilligerswerk doen?
 • Ik heb niet veel tijd, wat nu? 
 • Zal dit niet te moeilijk zijn?
 • Krijg ik een vergoeding?
 • Ben ik verzekerd? ...

Neem dan eens een kijkje bij onze 'Veel gestelde vragen'.

vraag2

Hoe omgaan met ...

voorwie

 • Visuele beperking
 • Auditieve beperking
 • Rolstoelgebruik
 • Verstandelijke beperking?

Klik hier voor tips!

 

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12