Home Actueel Persberichten Minder Vlaams geld voor toegankelijk openbaar vervoer?
Minder Vlaams geld voor toegankelijk openbaar vervoer?
donderdag, 18 september 2003 16:34

Studiedag ‘Toegankelijkheid in het openbaar vervoer’ vreest gevolgen van Vlaamse begroting 2004 

Gisteren organiseerden de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB vzw) en Langzaam Verkeer vzw in het kader van de Week van Vervoering in het Vlaamse Parlement een druk bijgewoonde studiedag rond ‘Toegankelijkheid in het openbaar vervoer’.

Uit goede (buitenlandse) voorbeelden getoond door deskundigen en getuigenissen van minder mobiele mensen blijkt dat Vlaanderen nog een grote achterstand moet inhalen. Instappen in trein of tram is vaak te moeilijk, perrons en stations blijken onaangepast. Bussen stoppen te ver van het trottoir. Liften ontbreken in de Antwerpse premetrostations. Ook informatievoorzieningen moeten veel beter: duidelijke signalisatie, leesbaarheid van bestemmingen of netplans, begrijpelijkheid van mededelingen, begeleiding bij problemen.

Er was wel veel lof voor nieuwe initiatieven zoals de verhoogde perrons en de halteaankondiging op de Kusttram of het proefproject rond toegankelijke bussen te Hasselt. Het beleid van zowel mobiliteitsminister Bossuyt als van minister van gelijke kansen Byttebier gaat zeker in de goede richting.

Toch vrezen zowel de BTTB als Langzaam verkeer dat de geplande bezuinigingen in de Vlaamse begroting 2004 de gunstige evolutie in gevaar brengen. Geïsoleerde projecten hebben geen zin, zolang de totale verplaatsing niet over de hele lijn toegankelijk is. 

Zal er nog Vlaams geld zijn voor bijkomende lagevloertrams- en bussen? Worden bus en tram eindelijk uitgerust met auditieve en visuele aankondiging van de volgende halte? Komen de liften in de Antwerpse premetro er snel? Komt het centrale infonummer er eindelijk? Worden bushalten en -stations verder vernieuwd en aangepast aan de lagevloervoertuigen? 

Verder investeren in beter toegankelijk openbaar vervoer voor iedereen is niet enkel een kwestie van medemenselijkheid en non-discriminatie, het is ook een verplichting opgelegd door Europese verdragen en richtlijnen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12