Home Actueel Persberichten Administratieve boetes bij het spoor
Administratieve boetes bij het spoor
donderdag, 01 maart 2018 11:18

Worden de rechten van verdediging uitgehold?

Reizigersorganisaties TreinTramBus en Navetteurs.be maken bezwaar tegen het wetsontwerp over de administratieve boetes bij de NMBS en Infrabel. Hoewel ze de doelstelling van het wetsontwerp steunen en begrijpen dat de spoorwegondernemingen een einde willen maken aan de straffeloosheid, aanvaarden ze niet dat het recht op verdediging wordt uitgehold.

In dit wetsontwerp worden de spoorwegondernemingen tegelijk rechter en partij. De reizigersverenigingen eisen extra waarborgen om het recht op verdediging te versterken en een billijke afhandeling van overtredingen te waarborgen. Gianni Tabone van Navetteurs.be: "De overtreder krijgt slechts 15 dagen om zich te verdedigen. Dit is veel korter dan de tijd die de ambtenaren van de NMBS en Infrabel krijgen om een overtreding vast te stellen en een sanctie op teleggen."

Volgens het wetsontwerp zal een reiziger niet langer bemiddeling kunnen vragen van Ombudsrail. Opnieuw wordt ervoor gekozen de bevoegdheden van de, onpartijdige en kosteloze, bemiddelingsdienst te beknotten.

Er wordt geen enkel onderscheid gemaakt tussen de onmogelijkheid om een ticket te kopen en de bewuste keuze om zwart te rijden. Stefan Stynen van TreinTramBus: "In het wetsontwerp wordt iedereen kennelijk als zwartrijder beschouwd. Ne als bij de invoering van het boordtarief voor de aankoop van een ticket in de trein wordt geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat een reiziger te goeder trouw handelt."

Een vergetelheid of vergissing op dezelfde manier behandelen als fraude is niet rechtvaardig, dreigt tot extra geschillen te leiden en ondermijnt het draagvlak voor de doelstelling van dit wetsontwerp, namelijk echte misbruiken en overtredingen aanpakken.

De reizigersverenigingen stellen ook de vraag waar men het personeel zal vinden om deze boeteregeling te beheren. Navetteurs.be en TreinTramBus vrezen dat hiervoor geen nieuwe mensen zullen worden aangeworven maar bestaande medewerkers worden ingeschakeld, ten koste van de bestaande dienstverlening aan de reiziger.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12