Home Actueel Persberichten TreinTramBus verwerpt voorstellen VOKA
TreinTramBus verwerpt voorstellen VOKA
maandag, 19 december 2016 14:52

Openbaar vervoer moet grotere rol spelen in mobiliteit

VOKA wil meer investeringen in meer wegen, ten kosten van De Lijn en de NMBS. Dat schreven enkele kranten vrijdag. Reizigersvereniging TreinTramBus reageert scherp: "Dit is een oorlogsverklaring aan het openbaar vervoer en zal niets oplossen. Wij vragen om te investeren in het openbaar vervoer als oplossing voor de files".

VOKA wil de files aanpakken door meer wegen te bouwen. Zij vragen hiervoor subsidies aan De Lijn en de NMBS te herbestemmen. TreinTramBus reageert afwijzend: "De voorstellen van VOKA zullen leiden tot een verdere afkalving van het aanbod op trein, tram en bus, en dit komt bovenop de besparingsrondes van de voorbije jaren", zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. Bovendien brengen de voorstellen van VOKA geen zoden aan de dijk.

"Ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat meer wegen de files slechts tijdelijk doen afnemen. De vrije plaats op de wegen wordt binnen de kortste keren ingenomen door meer verkeer. Het is al tientallen jaren bekend dat meer asfalt tot meer verkeer leidt, zelfs VOKA zou moeten beseffen dat zijn recept niet werkt. De NMBS wint daarentegen al jaren reizigers TreinTramBus wijst met een beschuldigende vinger naar het beleid inzake salariswagens. "Automobiliteit is te goedkoop, de gereden kilometers zijn zelfs helemaal gratis voor wie over een salariswagen beschikt. Dat beleid is mee verantwoordelijk voor de files. De federale overheid subsidieert deze vorm van automobiliteit met jaarlijks 4 miljard euro, geld dat beter geïnvesteerd kan worden in een uitbouw van het openbaar vervoer.

Wel erkent TreinTramBus dat het openbaar vervoer momenteel ondermaats presteert: de stiptheid is zwak, onderlinge samenwerking tussen trein en bus is zoek en de informatie is onbetrouwbaar. Daardoor speelt het openbaar vervoer speelt momenteel een veel te kleine rol in de mobiliteit. In Zürich haalt het openbaar vervoer een marktaandeel van 34%, in Wenen 39%, cijfers waar wij alleen kunnen van dromen. "We doen dan ook een warme oproep aan de Vlaamse en de federale overheid om te investeren in capaciteit, doorstroming en correcte informatie voor alle openbaar vervoer."

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12