Home Actueel Persberichten TreinTramBus, Navetteurs.be en Test-Aankoop verwelkomen Josaphat spoortunnel
TreinTramBus, Navetteurs.be en Test-Aankoop verwelkomen Josaphat spoortunnel
zondag, 03 april 2016 08:02

Nu werk maken van voorstadsnet Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi

Zondag gaat de Josaphat spoortunnel in het oosten van Brussel open. Reizigersvereniging TreinTramBus is enthousiast over deze nieuwe verbinding, maar stelt dat nu ook dringend elders werk moet gemaakt worden van meer capaciteit op het spoorwegnet elders rond Brussel.

Vanaf zondag rijden treinen door de Josaphattunnel in Brussel. De tunnel verbindt Brussel-Schuman met Evere en maakt zo rechtstreekse treinverbindingen mogelijk van het oosten van Brussel naar de luchthaven, Leuven, Antwerpen, Charleroi en Namen.

"Een prima zaak, want heel wat reizigers krijgen zo snellere en overstapvrije verbindingen", reageren TreinTramBus en Test-Aankoop en Navetteurs.be. "Deze snelle verbinding is een goed alternatief voor wie nu nog in de file staat. Bovendien wordt de oververzadigde Brusselse Noord-Zuidverbinding op die manier een stuk ontlast."

Alleen wordt het potentieel van de lijn voor een stuk ondergraven door de diabolotoeslag, de taks die betaald moet worden op elk ticket naar de luchthaven. Een rit van Brussel naar de luchthaven kost daardoor 8,60 euro in plaats van 3,20 euro, meer dan een verdubbeling. "Mensen zullen nu wellicht twee keer nadenken vooraleer ze voor de trein kiezen op die verbinding. Bovendien vindt de NMBS het niet nodig om in het weekend treinen op dit traject te laten rijden, een ernstig mankement. TreinTramBus, Navetteurs.be en Test-Aankoop hopen ook op snelle verbindingen van Antwerpen, Mechelen, Charleroi en Namen naar de Europese wijk.

Tenslotte is het werk niet af: de regio rond Brussel wacht al jaren op het S-net (GEN), het voorstedelijk spoornet dat frequente treinverbindingen uit de randgemeenten naar Brussel mogelijk moet maken. De werkzaamheden lopen al jaren vertraging op en een eenmaal het gerealiseerd is, is het nog maar de vraag of de NMBS in staat is een frequent treinaanbod op te zetten: de besparingen van de federale overheid dreigen hier stokken in de wielen te steken. En dan zwijgen we nog over Gent, Antwerpen, Charleroi en Luik, vier steden die ook "hoog" scoren in de file-hitlijstjes. Enkel een voorstadsnet rond de grote steden kan op de termijn de autofiles terugdringen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2018 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12