Home Actueel Persberichten Reizigers tegen toegangspoortjes stations
Reizigers tegen toegangspoortjes stations
vrijdag, 25 september 2015 14:53

Minister Galant wil toegangspoortjes in de stations en veiligheidscontroles voor internationale reizigers. Geen goed idee, zeggen reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be en consumentenvereniging Test-Aankoop: de reiziger is in alle opzichten de pineut.

Enkele kranten berichten vandaag over dit initiatief van minister Galant. De reizigers verwachten echter dat dit ernstige problemen zal geven. Als een automaat defect is, moeten klanten, die in de trein een ticket willen kopen, 7 euro meer betalen. TreinTramBus, Navetteurs.be en Test-Aankoop schreven hierover op 11 augustus een open brief naar NMBS-topman Jo Cornu. Met een systeem van poortjes dreigt het voor de reiziger nog erger te worden: in geval van defecte automaten kan hij dan helemaal de trein niet nemen. "Totaal onaanvaardbaar", zeggen de verenigingen. "De consequenties van een defecte automaat worden dan nóg meer dan nu bij de klant gelegd."

In grote stations waar op korte tijd veel reizigers instappen, kunnen poortjes bovendien tot wachttijden en gedrang leiden, wat de veiligheid niet ten goede komt. In Brussel-Centraal kunnen bijvoorbeeld nooit voldoende poortjes geplaatst worden om de reizigersstromen vlot te verwerken. We verwijzen ook naar slechte ervaringen met de poortjes in Nederland.

De systematische controle van bagage voor hogesnelheidstreinen is gewoonweg onhaalbaar : het zorgt voor extra tijdverlies voor de reiziger.. "De minister spreekt van maximaal 15 minuten, maar voor de Eurostartreinen naar Londen moet nu 30 minuten op voorhand worden ingecheckt", zeggen de verenigingen. "Een half uur inchecktijd zou betekenen dat een verplaatsing Brussel-Parijs 35% trager wordt. Dit zal tot een verlies aan klanten leiden". Beide maatregelen kosten ook handenvol geld. In de huidige besparingscontext zal dit onvermijdelijk ten koste gaan van investeringen in kwaliteit.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (6)add comment
Reizigers tegen toegangspoortjes stations, Laag gewaardeerd commentaar [Toon]

urbain said:

toegangspoortjes in de stations en veiligheidscontroles voor internationale reizigers
Laten we maar terug gaan naar de kaartjesknippers van destijds. Iedereen gecontroleerd, geen zwartrijders meer, iedereen in extremis ook geïnformeerd over spoorwijziging en wachtende trein. En goed voor de tewerkstelling.
En als de samenleving onveiligheid creëert (door toenemende ongelijkheid inzake inkomen en bezit en door milieuaantasting) moet ze de gevolgen daarvan dragen: veiligheidscontroles van alles en iedereen. Als dat voor vliegtuigen nuttig en noodzakelijk is, dan ook voor alle treinreizigers.
Wachten leidt tot nadenken, overleg, inzicht, mentaliteitsverandering. Misschien komt zo alles weer goed.
 
dinsdag 29 september 2015 om 18:06
Stemmen: +0

l-a do carvalho said:

poortjes
In Engeland heb ik nooit anders geweten en ik ben er 62.
Daar zijn ze al 62 jaar slimmer dan wij.
En daar is altijd iemand die de poortjes bemant. Just in case. Maar het is zelden dat ze niet werken.

En in Engeland worden de treinen afgeschermd gestald: geen graffiti of andere vernielingen te zien. en na elke (langere) treinrit wordt de hele trein schoongemaakt (o.a. vuilnisbakjes leegehaald en even aangeveegd.)
 
dinsdag 29 september 2015 om 20:33
Stemmen: +3

Van Acker Ingrid said:

Toegangspoortjes
Ik moet elke dag langs de poortjes in het metrostation Montgommery en ik voel me hierbij telkens opnieuw als een hond dat uit zijn hondenkot komt! Ik draag dan ook nog een tas en een laptop en ik ben niet dik, maar het is verdomd niet evident om door die "smalle gleuf" te gaan, ook al omdat ik tweemaal aan mijn rug ben geopereerd! Het is ook tijdverlies en aangezien de trein bijna elke dag te laat is, zie ik niet nog een bijkomend tijdverlies zitten. Wat gaan ze nog allemaal uitvinden! Bedankt Mevrouw de Minister om het ons zo moeilijk te maken!
 
woensdag 30 september 2015 om 06:36
Stemmen: +1

nuyttens said:

toegangspoortjes stations
Geef mij maar weer de toeganspoortjes zoals die er vroeger waren. Kwam je het perron niet op zonder vervoerbewijs. Want welke individuen nu soms op de perrons rondlopen, die hoegenaamd niet van plan zijn de trein te nemen ? Zal deze individuen ertoe verplichten hun werkdomein te verleggen en de normale reiziger verder met rust te laten...
 
donderdag 01 oktober 2015 om 12:14
Stemmen: +2

David Nijenhuis said:

Poortjes helpen niet tegen andere overlast dan zwartrijden
In Nederland zijn er al op diverse stations poortjes, (stations als Rotterdam, Woerden, Lelystad en Eschede zijn hierbij al in heuse gevangenissen veranderd en het einde is nog lang niet in zicht). Poortjes helpen misschien deels tegen zwartrijden, maar overlast perk je er niet mee in. Keurig ingecheckt met een 2e klas kaartje en je kunt rustig in de 1e klas plaatsnemen, kleine kans dat je wordt gecontroleerd, (omdat NS ervan uit gaat dat het systeem dat al gedaan heeft!). Keurig ingecheckt en je kunt zo een bank onderpissen, een sigaretje in de trein roken, masturberen of een vrouw lastigvallen; dingen die sinds het meer en meer afsluiten van de stations vrolijk doorgaan. De agressie die voor 60% voortvloeit uit het niet kunnen tonen van een geldig kaartje mag dan wel flink zijn afgenomen, de overige 40% van de agressiegevallen is nu flink vermeerderd, waarbij het absoluut-aantal ongetwijfeld is toegenomen.
 
donderdag 01 oktober 2015 om 14:41
Stemmen: +1

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12