Home Actueel Persberichten Verenigingen protesteren tegen afschaffing kaart grote gezinnen
Verenigingen protesteren tegen afschaffing kaart grote gezinnen
woensdag, 16 september 2015 15:42

Gezinnen worden richting auto geduwd

Minister Galant wil de kortingkaart voor grote gezinnen afschaffen. Reizigersverenigingen TreinTramBus en Navetteurs.be protesteren samen met Test-Aankoop en vragen overleg met de minister over dit onderwerp.

De kortingkaart voor gezinnen met minstens drie kinderen zou worden afgeschaft, zo meldt een aantal kranten vandaag. Met die kaart kunnen gezinnen treintickets kopen voor 50% van het standaardtarief. Kinderen van minder dan 12 jaar reizen gratis.

De verenigingen reageren scherp op deze plannen. "Treinreizen wordt voor leden van grote gezinnen in één keer dubbel zo duur, zelfs meer als er kinderen van onder de 12 bij zijn", zo stellen ze vast. En dit nadat een aantal jaar geleden ook al de multipass voor groepen tot vijf personen, het tarief 'Een dag aan zee' en de betalende halveprijskaart werden opgedoekt onder het mom van vereenvoudiging". Deze en de voorgaande 'vereenvoudigingen' betekenen telkens sterke prijsverhogingen voor de betrokken doelgroepen en zijn dan ook asociaal. De maatregel staat bovendien haaks op het beleid dat het autogebruik wil terugdringen ten voordele van o.a. het openbaar vervoer. Waarom wil men altijd dat de NMBS zichzelf in de voet schiet? Een auto kost nauwelijks meer, of moeder er nu alleen in zit dan wel het hele gezin. Wie met het gezin de trein wil nemen, betaalt wel voor elke persoon extra. In onze buurlanden bestaan daarvoor al lang gunstige formules. "We vrezen dat gezinnen het openbaar vervoer de rug zullen toekeren en meer voor de auto gaan kiezen."

Over het voornemen dit tarief af te schaffen zijn de verenigingen bovendien op geen enkel ogenblik geconsulteerd. "Wij eisen dan ook dringend overleg met minister Galant", concluderen ze.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12