Home Actueel Persberichten Middelen voor een groeiscenario ontbreken
Middelen voor een groeiscenario ontbreken
dinsdag, 14 juli 2015 09:24

TreinTramBus: positieve elementen in spoorplan, maar vrees voor hogere tarieven

Minister Galant maakte zopas haar toekomstplan voor de NMBS bekend. Reizigersvereniging TreinTramBus vindt in het plan weliswaar positieve trends, maar de middelen voor een groeiscenario bij het spoor ontbreken.

Stiptere treinen, meer zitplaatsen en WIFI op de trein. Dat zijn elementen waar de reizigers al lang naar vragen. "De vraag is alleen hoe de NMBS die ambities kan waarmaken als de dotatie tegen 2019 met 17% vermindert", zegt Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus. We vrezen een forse verhoging van de tarieven. NMBS-CEO Jo Cornu beweert dat de tarieven de laagste van Europa zijn. Dit klopt niet: Luxemburg en Italië zijn altijd goedkoper, en als je rekening houdt met een tram- of busrit naar het station, is Duitsland ook goedkoper.

Iets wat helemaal ontbreekt in de nota van de Minister, is de ambitie om het spoor verder te laten groeien. "Er wordt niet gesproken over een groei van het aantal reizigers, en ook niet over een groter marktaandeel van het spoor in de globale mobiliteit. De files blijven toenemen, maar blijkbaar is het niet nodig om het spoor in te zetten als alternatief. Onze vraag hierover aan de Minister bleef onbeantwoord. Vooraleer groei mogelijk is moet een ander probleem worden aangepakt: de kostprijs van de rijpaden – wat NMBS betaalt aan Infrabel om een trein over de sporen te laten rijden – zijn bij de duurste van Europa. De regering moet hier ingrijpen, maar doet dat nog steeds niet.

Klik hier en hier voor de presentatie van de minister.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12