Home Actueel Persberichten Vierde leerjaar maakt spelenderwijs kennis met openbaar vervoer
Vierde leerjaar maakt spelenderwijs kennis met openbaar vervoer
dinsdag, 24 mei 2011 16:12

TreinTramBus en de Stad Gent laten leerlingen van het vierde leerjaar spelenderwijs kennismaken met De Lijn en de trein. De leerlingen zoeken eerst in de klas een trein- en busrit op via internet en brainstormen over tarieven en andere wetenswaardigheden. Daarna gaat de klas op stap met tram en trein waarbij ze zelf informatie vragen, tickets uit de automaat en aan het loket halen en het juiste perron zoeken. 

Op dinsdag 24 mei ging basisschool De Regenboog uit Wondelgem op stap met tram en bus. Via internet zochten de leerlingen eerst uit hoe ze met de tram van de school naar het station kunnen reizen. Aan de tramhalte was het dan niet moeilijk meer om het juiste vertrekuur in de juiste kolom van de vertrektabel te vinden en om het gepaste aantal tickets te kopen. Eénmaal bij het station aangekomen wachtte dan de volgende opdracht: vind de juiste trein, het goede perron en koop het correcte ticket om terug te rijden richting Wondelgem.

Schepen van Onderwijs Rudy Coddens vindt dit een goede manier om leerlingen vertrouwd te maken met het openbaar vervoer: "De stad Gent wil het gebruik van het openbaar vervoer bij het jonge volkje promoten. In dit kader krijgen alle kinderen uit Gent tot de leeftijd van 14 jaar een buzzypazz cadeau van het stadsbestuur. En met de kennismakingstocht willen we de kinderen aanleren hoe zij zelfstandig het openbaar vervoer kunnen gebruiken."

TreinTramBus begeleidt de kennismakingstochten. Jan Vanseveren, woordvoerder van TreinTramBus: "Met dit initiatief spelen we in op de eindtermen basisonderwijs, waarin wordt gesteld dat de leerlingen een reis met het openbaar vervoer moeten kunnen plannen. Bovendien vinden de kinderen het leuk om alles zelf eens te kunnen uitproberen: van het opzoeken van een rit over het kopen van een ticket aan een automaat tot het zoeken van het juiste perron."

Het initiatief loopt parallel in Gent en Leuven en was meteen een succes. In Gent ging TreinTramBus langs in 10 klassen uit 6 stadsscholen. "We hopen dan ook om alles volgend schooljaar nog eens te kunnen overdoen. Na de zomer komt het lessenpakket op internet, zodat de leerkrachten er ook zelfstandig mee aan de slag kunnen", zegt Jan Vanseveren.

Het initiatief wordt mogelijk gemaakt dank zij de financiële steun van de Nationale Loterij.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

Laatste reacties

 

ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12