Home Actueel OV-nieuws [OV] 2019: nieuw tarieven openbaar vervoer
[OV] 2019: nieuw tarieven openbaar vervoer

De eerste maanden van het kaar sleutelen de openbaar vervoersmaatschappijen aan hun tarieven. Dit zijn in 2019 de opvallendste aanpassingen.

Bij De Lijn bleven de prijzen voor biljetten, lijnkaarten en digitale vervoerbewijzen (biljet, 10-ritten en dagpas) hetzelfde. De dagpas op papier ging één euro de hoogte in, zowel in voorverkoop (7 euro) als op het voertuig (9 euro). Ook de SMS dagpas kost nu 7 euro. De dagpas kind kost in voorverkoop nog steeds 4 euro, maar op het voertuig 6 euro, een euro meer dan voorheen. Voor een SMS-biljet betaal je 10 cent meer (2,10 euro). Kinderen tussen zes en twaalf en senioren betalen 54 euro in plaats van 53 euro voor een jaarabonnement. Een Buzzy Pazz voor een jaar kost 212 euro (drie euro erbij), terwijl je voor een Omnipas voor een jaar 319 euro kwijt bent, vijf euro meer dan voorheen.

Bij de MIVB en de TEC bleven de tarieven hetzelfde.

De NMBS verhoogde fors de prijs van de Rail Pass van 77 naar 83 euro. Voor een Key Card betaal je nu 24 euro in plaats van 23 euro. De Go Pass 10 kost je nu 53 euro in plaats van 52 euro. Een Go Pass 1 kost nu 6,60 euro, dit is 20 cent meer. Voor het seniorenbiljet betaal je geen 6,50 euro maar 6,80 euro. De minimumprijs ging van 2,30 naar 2,40 euro. Verder gingen ook de prijzen van abonnementen de hoogte in. Opvallend is dat dit jaar enkele tarieven goedkoper werden. Zo betaal je (iets) minder voor biljetten en weekendbiljetten voor afstanden vanaf 35 km. Het fietsbiljet voor een enkele reis daalde van vijf euro naar vier euro. Daar staat tegenover dat de fietsdagkaart (8 euro) verdween. Reizen is eerste klasse op korte afstand kan nu ook goedkoper dan voorheen. Voor groepsreizen betalen kinderen jonger dan twaalf slechts 1 euro, maar volwassenen krijgen nog maar 60% in plaats van 70% korting.

Vanaf 1 juli 2019 kan je de Rail Pass, Go Pass 10 en Key Card ook digitaal aankopen. Voor de Go Pass 10 zal dit de enige manier zijn. Op papier verdwijnt deze dan.

Bij het kort grensoverschrijdend verkeer zijn er enkele nieuwigheden. Het Trampolinebiljet naar Rijsel (dagkaart voor 8 euro) verdween. Er zijn nu enkele biljetten beschikbaar vanaf Moeskroen voor 4,30 euro, vanaf Doornik voor 4,50 euro en vanaf Kortrijk voor 5,20 euro. Naar Maubeuge reis je voor 6,60 euro vanaf Charleroi en naar Aulnoye kan dit voor 5,40 euro vanaf Bergen. Al deze biljetten zijn enkel te koop in de grensstations.

Het netwerk van de Antwerpse Waterbus werd ingedeeld in drie verschillende zones (Zuid, Noord, Oost). De halten Steenplein en Linkeroever behoren zowel tot de Zone Zuid (naar Hemiksem) als Noord (naar Kallo). Naar Wijnegem is zone Oost. Voor iedere zone betaal je dezelfde tarieven. Een enkele reis kan voor 3 euro. Heen-en-terug kan voor 5 euro. Een tienrittenkaart kost je 22,50 euro. Nieuw is een dagkaart die 12,50 euro kost. Hiermee kan je een hele dag varen met alle waterbussen. Pendelen tussen Steenplein en Linkeroever (stadszone) kan voor 1 euro per rit. Verder zijn er ook kortingen, abonnementen en groepskaarten beschikbaar. Je kan een aantal biljetten nu ook online aankopen. Zie www.dewaterbus.be voor meer info.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

  • 2020.05.09
    Opening vier nieuwe Groene Haltes in de Ardennen (DATUM ONDER VOORBEHOUD)
  • 2020.06.06
    NIEUWE DATUM: Groene haltewandeling Kerkepanne – Koksijde – De Panne - 6 juni (indien mogelijk)

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2020 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12