Home Actueel In de media Staken bij het spoor mag, maar ...
Staken bij het spoor mag, maar ...
donderdag, 28 augustus 2014 17:00

stefanDe plannen van de federale onderhandelaars om bij het spoor een minimumdienst in te voeren deden de jongste dagen al heel wat stof opwaaien. De liberalen en de N.VA zijn sterke voorstanders, de vakbonden zijn categoriek tegen en ook de NMBS ziet een aantal praktische bezwaren. Als vertegenwoordigers van de gebruikers pleit TreinTramBus voor een gereguleerd stakingsrecht bij het spoor, als compromis tussen het belang van de continuïteit van de openbare dienstverlening en het stakingsrecht.

Het stakingsrecht is een belangrijk democratisch basisrecht en heeft alle werknemers in dit land in de loop der jaren geholpen om sociale rechten en bescherming af te dwingen. Een staking zou echter het ultieme wapen moeten zijn als alle pogingen tot sociaal overleg gestrand zijn en een krachtmeting op het terrein de enige manier is om tot een vergelijk te komen.

Bij de NMBS wordt dit wapen echter buitensporig veel ingezet: In 2012 en 2013 waren er bij het spoor niet minder dan 36 stakingsacties. 16 daarvan waren wilde stakingen, door de vakbonden eufemistisch “spontane werkonderbrekingen” genoemd. Ook op 30 juni 2014 werd het spoor grotendeels platgelegd door een kleine minderheid stakers van het ACOD. Alleen al in Antwerpen konden 70 treinbestuurders niet uitrijden omdat de sporen en het seinhuis in Berchem werden bezet en de stakers het recht van hun collega’s om niet mee te staken met voeten traden. Het spoor is erg kwetsbaar voor dit soort acties: enkele strategische knooppunten en seinhuizen bezetten, volstaat om nagenoeg het hele net plat te leggen. Mede door de talrijke stakingen leeft bij velen onterecht de indruk dat je op de trein niet kunt rekenen.

Lees verder op De Redactie

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12