Home Actueel In de media Reizigers De Lijn vragen meer hoffelijkheid op bus en tram
Reizigers De Lijn vragen meer hoffelijkheid op bus en tram
maandag, 18 november 2013 09:37

Ludieke spreuken voor meer respect tegenover medereizigers en personeel De Lijn

Mechelen, 15 november 2013 – Driekwart van de tram- en busgebruikers stoort zich wel eens aan medereizigers. Luidruchtig gedrag, opstappen terwijl nog mensen afstappen en voeten op de bank wekken het vaakst ergernis op. Dat blijkt uit een onderzoek over hoffelijkheid van De Lijn bij 1 000 Vlamingen. Om op te roepen tot meer wederzijds respect onder de reizigers en tegenover haar personeel, lanceert de vervoermaatschappij een campagne met ludieke hoffelijkheidsspreuken. Vlamingen kunnen op social media en via Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. hun eigen #LijnSpreuk lanceren. De beste twee inzendingen neemt De Lijn op in haar campagne.

hoffelijkheid

Meeste ergernis bij Antwerpenaren, vrouwen en min-35'ers

Iets meer dan driekwart van de bus- en tramgebruikers ergert zich aan het gedrag van medereizigers. Bij 40 % gebeurt dat soms, bij goed een kwart (27 %) valt het vaak voor. 5 % ergert zich altijd, 4 % zelden.

Vrouwen zijn met 80 % wat sneller geërgerd dan mannen, waarvan 71 % zich soms ergert. Met 80 % ergeren Antwerpenaren zich het vaakst, West-Vlamingen met 74 % het minst. Qua leeftijd stoort 84 % van wie jonger is dan 35 zich wel eens, tegenover slechts 69 % bij de 55-plussers.

Geen begrip voor luidruchtig gedrag en afstappers niet voorlaten

Luidruchtige medereizigers wekken het vaakst ergernis op: ruim 38 % van de mensen stoort zich eraan. Dat is een tikkeltje meer dan de 37,9 % die zich ergert aan mensen die al opstappen als anderen nog afstappen. Voeten op de bank vindt 24 % ergerlijk. Niet doorschuiven (22 %) en niet betalen (19 %) vervolledigen de top vijf. Verderop komen het niet opstaan voor ouderen en zwangere vrouwen en het niet vrijlaten of vrijmaken van de uitgang.

Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: "Een beetje hoffelijkheid maakt het leven overal aangenamer en makkelijker, ook op bus en tram. Als vervoermaatschappij doen we al heel wat, maar ook de reiziger heeft zijn aandeel. Omdat we niet aan elke deur een hoffelijkheidssteward kunnen zetten, lanceren we op zaterdag 16 november - de Internationale Dag van de Tolerantie - een ludieke hoffelijkheidscampagne. Met hoffelijkheidsspreuken in de voertuigen roepen we iedereen op om hoffelijk te zijn voor elkaar. De meest duurzame oplossing komt van de mensen zelf. Een mentaliteitsverandering waarbij respect voor de andere reizigers en ons personeel centraal staat is de sleutel tot verandering."

Bron: persbericht De Lijn 15/11/2013

Share/Save/Bookmark
Commentaar (2)add comment

Looverie Ludo said:

Ergernis bij de Lijn
Zoals ik lees staat Antwerpen aan de kop wat ontvredenheid betreft,hoe kan dat? versleten trams meer dan 40j oud,soms één wagon,de lijnen 7 en 12 te mijden,wie wil er nu nog vervoerd worden als sardienen in bliek.
Leve de fiets
 
vrijdag 29 november 2013 om 16:17
Stemmen: +0

moreels brigitte said:

ergeren
Het ergert me mateloos,meestal anderstaligen dat zij zo luid praten,en zo lang aan hun gsm.
ook zeer zwaarlijvige mensen,die met veel pretentie opzij duwen.
zonder excuus.
dan ook meestal jongeren die hun boekentas naast hun plaatsen,en dan vraag ik beleefd om plaats te maken,en dan zijn ze enorm geergerd.
Ook dat ze zomaar botsen,met hun rugzakken op u,zonder pardon.
en zo kan ik verder schrijven,voila,brigitte
 
zaterdag 30 november 2013 om 16:26
Stemmen: -2

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12