Home Actueel TreinTramBus-forum Algemeen Bus "Gratis bussen Hasselt te duur"

"Gratis bussen Hasselt te duur"

3 berichten • Pagina 1 van 1

"Gratis bussen Hasselt te duur"

BerichtDoor Leuven-Gent » 27 Feb 2009, 14:00

"Gratis bussen Hasselt zijn veel te duur"
Vlaams CD&V-parlementslid Johan Sauwens vraagt dat minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) een grondige, wetenschappelijke studie laat uitvoeren naar de effecten van het experiment van het gratis busvervoer in Hasselt. De kostprijs van het experiment is in tien jaar bijna verviervoudigd, terwijl er nooit grondig onderzoek werd uitgevoerd naar de effecten van de ingreep op het vervoersgedrag van de inwoners en bezoekers van de stad, luidt het.

Bijna viermaal duurder
De kosten van het gratis openbaar vervoer in Hasselt zijn voor de openbare vervoersmaatschappij De Lijn gestegen van 967.000 euro in 1997 naar 3.453.000 euro in 2007. Dat is bijna een verviervoudiging.

Vijf miljoen per jaar
Volgens Sauwens draagt iedere Vlaming jaarlijks een halve euro bij voor het gratis busvervoer. "Daar komen nog diverse bedragen van de stad Hasselt bij, in totaal goed voor anderhalf miljoen euro extra subsidies of zo'n 21 euro per Hasselaar. Het totale kostenplaatje van het gratis busvervoer loopt zo op tot bijna vijf miljoen euro per jaar", klinkt het.

Slechte score
Uit de meest recente editie van de Stadsmonitor uit 2006 blijkt dat in Hasselt slechts 9,3 procent van de inwoners gebruikt maakt van het openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer. Daarmee scoort het gratis openbaar vervoer in Hasselt lager dan het betalend openbaar vervoer in andere centrumsteden, stelt Sauwens.

Beperkt effect
De CD&V'er haalt ook een studie uit 1998 aan, waaruit blijkt dat het gratis busvervoer slechts een beperkt effect heeft op het autogebruik en dat niet zozeer het gratis tarief, maar wel het verhoogde aanbod doorslaggevende factoren waren om de bus te nemen.
Sauwens acht het zinvol om die studie verder te verfijnen, rekening houdend met de vrij grote inbreng van belastingsmiddelen en de relatief lage effecten op maatschappelijk en sociaal vlak. (belga/eb)
27/02/09 11u53

Het is een feit dat het stadsnet van Hasselt voor '97 op niet veel trok. Men heeft dan een stevige verbetering doorgevoerd en tegelijk het openbaar vervoer binnen de stadsgrenzen gratis gemaakt. Alleen het laatste is blijven hangen. Communicatie of perceptie - dat kan ik niet zeggen.
Leuven-Gent
 
Berichten: 695
Geregistreerd: 13 Mrt 2008, 13:20

Re: "Gratis bussen Hasselt te duur"

BerichtDoor KB3680 » 27 Feb 2009, 22:25

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het bij Johan Sauwens niet zozeer te doen is om geld maar wel om te scoren (verkiezingen dit jaar!). Maar als de gratis bussen in Hasselt echt te duur zijn, moet daar natuurlijk wel wat aan gebeuren.
KB3680
 
Berichten: 53
Geregistreerd: 19 Mrt 2008, 20:25

Re: "Gratis bussen Hasselt te duur"

BerichtDoor sarahjoe » 06 Dec 2014, 22:14

Snellijn verbindt Boom en Brussel
BOOM - De Lijn wil al in mei van start gaan met een nieuwe snelbus. Bovendien kan men nu ook tijdens het weekend Brussel bereiken.
{DESCRIPTION}
sarahjoe
 
Berichten: 1
Geregistreerd: 06 Dec 2014, 21:23


3 berichten • Pagina 1 van 1

Terugkeren naar Bus

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12