Home Actueel Blog Naar de luchthaven zonder diabolotoeslag
Naar de luchthaven zonder diabolotoeslag
Geschreven door STYNEN Stefan   
dinsdag, 15 december 2009 12:10

TreinTramBus kant zich resoluut tegen deze heffing en diende een bezwaarschrift in tegen deze toeslag. In volgend artikel bieden wij je op deze website een overzichtje van alternatieve reismogelijkheden naar de luchthaven, waarvoor je geen toeslag hoeft te betalen.

Wat is de diabolotoeslag?

De bouw van de Diabolospoorverbinding via een PPS-constructie wordt gefinancierd via een toeslag op de treintickets van en naar de luchthaven van Zaventem. De NMBS is bij wet verplicht vanaf 1 november 2009 een toeslag van 2,05 EUR** per rit te innen en door te storten aan Northern Diabolo, de privé-onderneming die de diabolo deels aanlegt en het exploitatierisico draagt. Het bedrag van deze Diabolo-toeslag wordt jaarlijks geïndexeerd op basis van de gemiddelde gezondheidsindex.

TreinTramBus kant zich resoluut tegen deze heffing en diende een bezwaarschrift in tegen deze toeslag. Voorts bieden wij je op deze website een overzichtje van alternatieve reismogelijkheden naar de luchthaven, waarvoor je geen toeslag hoeft te betalen.

Wie moet de toeslag betalen?

Wanneer je een binnenlands ticket naar de luchthaven koopt, is de toeslag inbegrepen in de prijs van je ticket (een rit van Brussel naar de Luchthaven kost hierdoor voortaan 5,05 euro in plaats van 3,00 euro).

Belangrijk om weten: met een pas (Go Pass, Railpas, Key Card) mag je niet naar meer naar de luchthaven zonder een extra toeslag te kopen via het internet, de automaat of aan het loket.

Bepaalde groepen hoeven de diabolotoeslag niet te betalen. Wie gratis reist of een abonnement heeft van of naar de luchthaven hoeft de diabolotaks niet te betalen. 

Alternatieve reismogelijkheden

De Luchthaven wordt tegenwoordig bedient door talrijke START-buslijnen van De Lijn. Er zijn frequente overstapmogelijkheden op bussen naar de luchthaven bij de volgende treinstations.

  • Brussel-Noord: lijnen 272 en 471,
  • Haacht: lijn 272,
  • Leuven: lijn 651,
  • Mechelen: lijnen 682 en 683,
  • Vilvoorde: lijnen 683, 820 en 821,
  • Zaventem (dorp): lijnen 272, 359, 820 en 821,

en metrostations van de MIVB:

  • Roodebeek: lijnen 359 en 659,
  • Koning Boudewijn: lijn 820,

Op al deze lijnen gelden de gebruikelijke tarieven. Hou er wel rekening mee dat de reistijd meestal iets langer is dan met de trein.

Een alternatief is ook lijn 12 van de MIVB vanaf Brussel-Luxemburg en Schuman, maar ook voor die lijn wordt een speciaal tarief aangerekend zodat dit traject nauwelijks voordeliger is dan het traject met de trein.

Vanuit Antwerpen is ook de busdienst van De Decker Van Riet het vermelden waard. Volwassenen betalen 10,00 euro per enkele reis, kinderen 5,00 euro. De bus vertrekt om het uur uit Antwerpen tussen 4.00 uur en 23.00 uur en vanaf de luchthaven tussen 05.00 uur en 24.00 uur. Op zondag wordt er twee uur later gestart. Deze bus is niet goedkoper dan de trein in 2e klasse, maar je reist wel in een touringcar (vertrek De Keyserlei) en je hoeft niet over te stappen in Brussel-Noord. Buiten de spits is ze dan ook minstens even snel dan de trein.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (8)add comment

Antwerpenaar said:

...
Wat wanneer ik bvb de IR De Panne-Landen zou nemen,een biljet koop tot Nossegem en in de luchthaven uitstap ?
Deze trein doet bij mijn weten alle haltes tussen Brussel en Leuven aan
Wordt bij het uitstappen gecontroleerd of je werkelijk een biljet hebt tot de luchthaven ?
 
dinsdag 15 december 2009 om 17:05
Stemmen: +2

Antwerpenaar said:

...
Heb me blijkbaar vergist;de IR stopt niet tussen Brussel en Leuven.
 
dinsdag 15 december 2009 om 17:36
Stemmen: +1

PM said:

...
Toch wel! Had ook al aan die truc gedacht.... enige opmerking hiervoor?
 
donderdag 17 december 2009 om 15:20
Stemmen: +1

Wijgmaal said:

...
Toch goed dat parlementsleden en senatoren geen duivelse toeslag hoeven te betalen, ik had al even schrik dat ze solidair dienden te zijn met de rest van de bevolking.
 
zaterdag 19 december 2009 om 18:09
Stemmen: +3

bram de nul said:

...
De gewone mens mag betalen, maar de vetbetaalde senatoren en parlementairen, die deze wetten mee goedkeuren, zijn uiteraard weer vrijgesteld van de toeslag (niet dat ze er iets van zouden voelen maar kom). Misschien hebben ze hun vrijstelling zelf bepaald?

En i.v.m. een halte verder invullen en toch uitstappen in de luchthaven: dat trucje werkt niet, er is wel degelijk regelmatig controle bij het uitstappen in de luchthaven. Gooi dus nooit meteen je ontvangstbewijs van betaling weg!
 
vrijdag 28 mei 2010 om 14:54
Stemmen: +4

Corthout Rogier said:

Diabolo toeslag
Als ik in brussel noord een ticket koop tot zaventem station (centrum) en ga te voet naar de luchthaven, moet ik dan ook de toeslag betalen ???
 
vrijdag 29 november 2013 om 15:48
Stemmen: +1

Stefaan said:

Toeslag vermijden via Zaventem Dorp
Als je een ticket koopt naar station Zaventem dorp geldt er geen Diabolotoeslag. Aan 2,90 euro is dit alternatief vanuit Brussel maar liefst driemaal goedkoper dan het ticket naar de luchthaven (8,50 incl. Diabolotoeslag). En van verder kan je zonder toeslag met Go Pass of Rail Pass naar Zaventem Dorp. Van daaruit is het hooguit 15-20 minuten wandelen naar het luchthavengebouw, via de Vilvoordelaan en het fietspad langs de Leopoldlaan naar de Terminal.
 
dinsdag 23 juni 2015 om 11:45
Stemmen: +2

Spoorlijn said:

...
Ik hoop dat TTB wat meer reclame wil maken over deze alternatieven. Misschien nemen dan wat minder reizigers de trein naar de luchthaven en zal men eens nadenken over hun domme beslissing. Als inwoner van Vlaams Brabant word ik hier immers op gestraft: als ik op zondagmorgen met de trdin weg wil, is het vroegste vertrek via de luchthaven. Het spreekt voor zich dat ik alternatieven zoek.

Dus TTB: maak maar een poster om in stations te hangen smilies/wink.gif (ik weet het, deze zal er niet mogen hangen)
 
woensdag 24 juni 2015 om 18:35
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12