Home Actueel Blog Presentatie evaluatie stationsomgevingen
Presentatie evaluatie stationsomgevingen
Geschreven door Bram Van den Bulcke   
vrijdag, 06 november 2009 17:33

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse administratie organiseerde een tweedaagse "mobiliteitsactoren De Lijn / MOW / AWV 2009" in Nieuwpoort op donderdag 29 en vrijdag 30 oktober. Daarin kwamen naast de hoofdlijnen van het mobiliteitsbeleid, zoals de mobiliteitsvisie van De Lijn, het nieuwe mobiliteitsdecreet en de beleidsnota van minister Crevits, ook meer specifieke thema's aan bod.

TreinTramBus was uitgenodigd om een presentatie te geven over het lopende project 'stationsomgevingen'. Dit is een adviesopdracht waarbij we de kans hebben om al vroeg in de procedure aanbevelingen te doen over stationsomgevingen. In 2009 worden Ieper, Mechelen, Oostende, Tongeren en Geraardsbergen geëvalueerd. Daarvan zijn de eerste drie al afgewerkt. Tongeren is bijna afgewerkt en wat betreft Geraardsbergen is het nog wachten op de eerste plannen.

stationsomgevingen_vlaanderen_aangeduid

Vroeg betrokken worden in de procedure heeft een groot voordeel: de kans dat aanbevelingen op basis van de plannen meegenomen worden is veel groter dan aanbevelingen op basis van de bestaande toestand. Tijdens de planning van grote stationsprojecten zitten alle partners samen aan tafel en wordt naar consensus gezocht. Als TreinTramBus realistische en overtuigende voorstellen doet, die een reële verbetering inhouden voor de ganse stationsomgeving, dan is er een kans dat die meegenomen worden. We kunnen bovendien niet genoeg benadrukken dat de reiziger centraal moet staan. Immers, zonder de reiziger geen inkomsten en geen levendige stationsomgeving!

stationsomgevingen_plaats_reizigers_centraal

Daarnaast biedt het ons de kans om in contact te komen met de vervoersbedrijven en de beleidsmakers en aan te tonen dat we een kritische maar constructieve partner zijn. We hebben intussen een ruime (gebruikers)ervaring op het vlak van infrastructuur door het Brusselse project waarbij 42 overstapknooppunten geëvalueerd werden, en een jarenlange ervaring over lijnvoering en de ganse vervoersketen via de decretaal verankerde advisering over basismobiliteit en netmanagement. Dit is echt beleidswerk waar ettelijke uren aan besteed worden. Deze adviesopdrachten zijn niet openbaar maar dragen veel kennis in zich die we kunnen meenemen voor de algemene werking van de vereniging.

Naast de ervaring op het secretariaat mag ook de inbreng van de vrijwilligers niet onderschat worden. Het is een echte meerwaarde voor een advies om iemand uit de regio te kunnen contacteren die het station dagelijks gebruikt. Ook de monitoring van de vele reizigersmeldingen, de input die nu mogelijk is op de website (voornamelijk blog en forum) en de ervaring van partnerorganisaties uit het buitenland waar we via de Europese werking goede contacten mee hebben zijn allemaal hulpvol en dragen bij tot een verbetering van de adviezen.

Omdat we overtuigd zijn van het nut van dit project, zouden we naar de toekomst toe graag een continuïteit zien van deze adviesopdracht, vijf stations per jaar is een mooi getal. Hopelijk krijgen we dan ook een vaste plaats in de procedure, hetgeen nu nogal onduidelijk is en niet strikt omschreven staat.

De presentatie is beschikbaar als download (1MB, pdf).

Bram Van den Bulcke

Share/Save/Bookmark
Commentaar (2)add comment

Spoorvreter said:

...
Interessant, als ik iets kan doen voor jullie project laat maar horen

S De Schuiteneer
Geraardsbergen
 
zondag 29 november 2009 om 17:21
Stemmen: +1

Bram Van den Bulcke said:

...
Beste spoorvreter.

Ik stuur je vandaag nog enkele gegevens door. Ik ben benieuwd naar de voorstellen van een dagelijks gebruiker van de stationsomgeving Geraardsbergen.
 
maandag 07 december 2009 om 10:14
Stemmen: +1

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12