Home Actueel Blog Hoorzitting Kamer minimumdienst spoor
Hoorzitting Kamer minimumdienst spoor
Geschreven door Kees Smilde   
dinsdag, 27 oktober 2009 09:58

Voor ons nogal onverwachts werden we uitgenodigd voor een hoorzitting van de Kamercommissie Infrastructuur op woensdag 21 oktober over de minimumdienst bij stakingen. Er lag (opnieuw) een wetsvoorstel hierover klaar. Gelukkig hadden we hierover in februari 2008 al een standpunt geformuleerd.

De vertegenwoordigers van de vakbonden, Marc Van Laethem (ACV-Transcom) en Gérard Gelmini (CGSP-Cheminots), herhaalden hun traditionele standpunt dat een eventuele minimumdienst een uitholling van het stakingsrecht zou betekenen. Verder zou een minimumdienst volgens hen onuitvoerbaar zijn. Gelmini haalde daarbij het hele register uit de kast en sprak over "la lutte sociale" en "vider l'action de substance". Verplaatsingen zijn volgens de bonden geen essentiële functie van de staat in de zin van de wet van 1948.

Volgens Jannie Haek (B-Holding) heeft het akkoord van juni 2008 sociale rust gebracht. De eventuele invoering van een wet op de minimumdienst zou daar een einde aan kunnen maken. Ook hij wees op de problemen bij de uitvoerbaarheid van een minimumdienst en de imagoschade voor de NMBS als er daardoor chaos ontstaat.

Ik heb dan ons standpunt naar voren gebracht. Wij vinden dat openbaar vervoer wel degelijk een basisbehoefte is. Het akkoord van juni 2008 heeft gewerkt, maar een regeling voor een minimumdienst is een experiment waard. Bij stakingsdreiging zoeken veel pendelaars een alternatief, zodat er minder treinen nodig zijn.

Volgens Gianni Tabbone van navetteurs.be is er dagelijks al een minimumdienst, voor hem hoeft een nog minimaler dienst op stakingsdagen niet.

Ook in de discussie achteraf bleek dat verreweg de meeste Kamerleden tevreden waren met de relatieve sociale rust sinds juni 2008 en het argument van de problematische uitvoerbaarheid volgden. De minimumdienst zit dus zeker voor een hele tijd in de koelkast. Hopelijk houdt de sociale vrede aan, zodat een discussie over de minimumdienst in de toekomst niet meer gevoerd hoeft te worden.

Lees het standpunt van TreinTramBus over de minimumdienst

Kees Smilde

Share/Save/Bookmark
Commentaar (3)add comment

Peter said:

...
gelukkig houdt de sociale vrede aan:juist vandaag een stakingsaanzegging voor volgende week donderdag smilies/angry.gif
 
dinsdag 27 oktober 2009 om 10:02
Stemmen: +0

b said:

...
Goede timing: ze hebben dus duidelijk gewacht tot na de stemming in de kamercommissie infrastructuur!

Waarom wordt gestaakt? Heeft het met B-Cargo te maken?
 
dinsdag 27 oktober 2009 om 10:24
Stemmen: +0

Peter said:

...
Het gaat over goederenvervoer, dus worden de reizigers gepest:

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091027_016

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid874267/spoorstaking-op-5-november.aspx
 
dinsdag 27 oktober 2009 om 10:33
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12