Home Actueel Blog Inhuldiging Luik-Guillemins
Inhuldiging Luik-Guillemins
Geschreven door STYNEN Stefan   
dinsdag, 22 september 2009 09:22

luik-guillemins3Afgelopen vrijdag mocht ik me opwarmen voor wat ongetwijfeld een van de meest decadente feestjes van het jaar zou worden. Na negen jaar werd het nieuwe station Liège-Guillemins eindelijk ingehuldigd. Met de begroting van dit land is er duidelijk geen vuiltje aan de lucht want voor dit hele spektakel had men liefst 650 000 euro veil. Aan hooggeplaatsten des lands was er dan ook geen gebrek: heb ZKH Prins Philip, zowat de voltallige Waalse Regering, de drie CEO's van de NMBS-Groep gespot. Er was zelfs zoveel volk dat we een aantal andere mensen die we hoopten te ontmoeten, niet gevonden hebben tussen de horde VIP's.

Over de kostprijs van dit hele station zijn al zoveel bomen opgezet dat dit land een bos rijker is en het had uiteraard goedkoper gekund. Genoeg gezeurd echter, dit is inderdaad een monument en het lijkt al bij al behoorlijk goed in elkaar te zitten: het is geen doolhof zoals Brussel-Centraal, er zijn meer dan genoeg roltrappen (niet minder dan acht per perron + één lift) en ook de brede onderdoorgang is zeer licht. Ook de loopafstanden zijn in dit station zeer kort. Wie uit Brussel en Parijs komt, komt toe op spoor 1 en hoeft slechts één trap naar beneden te gaan om de stad te gaan ontdekken. Voor de TEC-bussen moet je nog een honderdtal meter lopen, maar je ziet ze wel meteen staan.

luik-guillemins4Een minpunt dat meteen in het oog sprong, toch voor mij als visueel gehandicapte, zijn de infoschermen die te hoog hangen en de LCD-schermen bij de roltrappen die moeilijk leesbaar zijn door teveel lichtinval. Gebreken, zeker, maar vrij gemakkelijk te corrigeren. Ook niet gevonden: gesloten wachtruimtes op de perrons. Afwachten dus hoe het wachtcomfort in de winter wordt ervaren.

Het werk is echter nog lang niet af. De NMBS-groep heeft hier meer dan zijn best gedaan, maar nu is het aan de stad en het Waals Gewest om ervoor te zorgen dat ook de rest van de stationsbuurt wordt opgewaardeerd. Voor de geplande esplanade tot bij de Maas is er helaas voorlopig geen geld, voor de tram zal het armlastige Waals Gewest over de brug moeten komen. De Luikse lobby zal er wel voor zorgen dat ook dat in orde komt. En Calatrava? Die mag nog een tijdje in België blijven en ook in Mons voor een nieuw station zorgen.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (2)add comment

Hagelander said:

...
Hoe zit het eigenlijk met de afwerking? In Leuven heeft men ook het "nieuwe" station geopend, maar men is er nog altijd aan het werken omdat de afwerking nog heel veel aan wensen overlaat en om de haverklap een nieuwe werf geopend wordt. Misschien zijn die werken wel een manier om een tweede feestje te verkrijgen natuurlijk. Maar goed, is Luik af, of ook niet echt?

Daarnaast een andere vraag, hoe zit het met de verbinding Hasselt-Luik? Steve Stunt wou van Luik toch DE hub maken voor de EU-regio op de hoge snelheidslijnen. Maar als die verbinding zo slecht blijft als ze is, zal Luik nooit interessant worden om daar over te stappen. In sommige gevallen is het zelfs interessanter om eerst naar Brussel te sporen, om dan via Luik toch nog verder te gaan richting Duitsland (gek he).

Dus wat biedt de toekomst nog?
 
woensdag 23 september 2009 om 06:42
Stemmen: +2

Stefan Stynen said:

...
Het station zelf is zo goed als afgewerkt. Alleen de loopbrug die de jongste jaren reeds werd gebruikt, die met de roltapijten, moet nog verder worden afgewerkt. Het plein zelf dat is andere koek en dat zal wellcht ook nog een hele tijd duren voor daarmee wordt gestart.

Wat Hasselt-Luik betreft, heeft de NMBS bij mijn weten op korte termijn geen plannen om de dienst te verbeteren. Vanuit Limburgs perspectief gezien, lijkt me een snelle verbinding via de boog van Leuven overigens een grotere prioriteit.
 
woensdag 23 september 2009 om 08:40
Stemmen: +1

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12