Home Actueel Blog Verslag van de drukte op treinen van / naar zee
Verslag van de drukte op treinen van / naar zee
Geschreven door MOLENBRUCH Yves   
maandag, 10 augustus 2009 08:09

Zes augustus begint stilaan een aanzienlijke reputatie op te bouwen in de statistieken, zowel wat betreft weersomstandigheden als vertragingen. Net zoals vorig jaar moeten we vandaag immers verkoeling gaan zoeken aan de kust, waar er in de loop van de dag een aangename zeebries zal opsteken. Bij voorbaat weten we uiteraard dat iedereen die mening toegedaan is, en dus wordt het een beetje gokken op welke trein er nog een zitplaats te bemachtigen is. Op de heenreis lijkt dat geen probleem (dat is het voorrecht van in het verre Limburg te wonen), al laten we de ritten met M6-stammen deze dagen voor alle zekerheid toch maar achterwege. Voor de terugweg besluit ik de kat uit de boom te kijken, en ter plaatse te beslissen welke treinen ons in de gegeven omstandigheden het best uitkomen. Vast staat dat het geen stressloze verplaatsing zal worden, al troost ik me altijd met de impressies van ellenlange files wanneer we over een of ander viaduct boven de autosnelweg sporen.

In Genk, waar we P 7330 (Genk 08:50 – Hasselt 09:05) nemen, loopt alles wonderwel nog van een leien dakje: AM B 386 is tijdig op post en biedt voldoende capaciteit. Net voorbij Kiewit staan we even stil, maar de 3 minuten vertraging die daaruit voortvloeien zullen verbleken naast hetgeen ons nog te wachten staat. De treinbegeleider informeert ons correct over de aansluitingen in Hasselt.

Daar kampt men blijkbaar met een nijpend tekort aan materieel. Onze trein rijdt onmiddellijk terug naar Genk als P 7313, die normaal al om 08:55 door een ander stel verzekerd moest worden. Wat echter veel problematischer is, is de gehalveerde samenstelling van IC E 1531 (Hasselt 09:11 – Blankenberge 11:49). Er zijn blijkbaar maar 2 AM 96’s beschikbaar, en dus zoeken we snel naar een van de laatste vrije zitplaatsen, helemaal vooraan in stel 537. Anderen hebben minder geluk, en zullen de hele rit moeten rechtstaan. Vanaf Diest zijn ook de gangpaden helemaal volgepropt, en jammer genoeg moeten we in alle daaropvolgende stations de opstappers achterlaten op het perron. Uiteraard verloopt dat niet zonder enig oponthoud, en zo ontstaan er uiteindelijk 18 minuten vertraging. In Brussel merk ik dat de IR n met AM B’s rondrijdt, wat erop kan wijzen dat men M5-rijtuigen heeft ingezet voor extra treinen naar zee, al lijkt vandaag niets opgewassen tegen de massa’s dagjestoeristen. Er wordt uiteindelijk besloten dat onze trein niet zal splitsen in Brugge en dus volledig doorrijdt naar Blankenberge; er zal aansluiting naar Knokke geboden worden. Dat laatste blijkt te veel gevraagd, maar voor ons krimpt de vertraging hierdoor wel tot zo’n 11 minuten.

We maken er vandaag een echte luilekkerdag van: een wandelingetje op de dijk, genieten van het mooie weer, de gezonde zeelucht opsnuiven, van tijd tot tijd een terrasje doen, een ijsje eten en wat kuieren langs de winkeletalages. Even ontstaat er enig tumult als een bejaarde vrouw wordt aangereden door een go cart, weeral voer voor discussie over een eventueel verbod van zulke voertuigen op de dijk. Intussen kan de zon volop schijnen; insmeren is dan ook de boodschap. Alleen boven zee hangt er een eigenaardige mist, die het zicht enigszins beperkt. De redders zijn alvast talrijk aanwezig om de vele zwemmers in het oog te houden.

Tijdens de vooravond wandelen al massa’s toeristen terug richting station, veel meer dan er op de voorziene treinen kan, en dus bereiden we ons maar voor op een moeilijke terugreis. We willen eigenlijk zo lang mogelijk aan zee blijven, zonder evenwel het risico te lopen om de laatste trein naar Genk (met vertrek in Gent-Sint-Pieters om 21:08) te missen. Het lijkt me toch iets té gewaagd om op IC E 1520 van 20:10 te mikken, daar deze de voorbije dagen op railtime.be alle vertragingsrecords gebroken heeft. Later zou ik vernemen dat mijn inschatting terecht was, want er werden uiteindelijk maar liefst 57 minuten vertraging bij elkaar gesprokkeld.

We nemen dus een trein vroeger, en dat is ICT 6760 (Blankenberge 19:48 – Gent-Sint-Pieters 20:24), die eigenlijk een verlengde IR h is. Er zijn 2 AM 96’s voorzien, waaronder onze 569. Vreemd genoeg blijkt deze samenstelling ruimschoots te volstaan, terwijl er op spoor 1 al een ongeziene massa op de IC E te wachten staat. De NMBS legt zelfs nog een extra trein in naar Gent-Sint-Pieters (gereden door 2 dieselmotorwagens), maar ook deze vertrekt nauwelijks bezet richting binnenland. Onbegrijpelijk toch, hoe reizigers zich altijd blindstaren op de reguliere treinen? En dan achteraf maar klagen dat er niet voldoende capaciteit geboden wordt. Ironisch genoeg zal voornoemde EXT-trein ons nog zwaar parten spelen. Zijn vertrek stond gepland om 19:32, maar wordt een kwartiertje verlaat, zodat hij ons rijpad inpikt. Een blik op tabel 50a maakt meteen duidelijk dat de lijn op dit moment eivol zit, en dus zullen we zeker niet stipt in Gent geraken. Dat is jammer, want in het meest optimistische scenario zouden we daar nog ICT 6855 kunnen nemen, die net op tijd in Brussel aankomt om IC K 2220 naar Genk te halen (aankomst daar om 22:48). Niet dus, want we rijden het grootste deel van de rit stapvoets, met 19 minuten vertraging als gevolg.

yves_genkHet meest realistische scenario doet zich dus voor, en dat betekent dat we hier gewoon wachten op IC K 2221 (Gent-Sint-Pieters 21:08 – Genk 23:52). Ruim op tijd staat HLE 2721 klaar om 8 M6-rijtuigen naar Limburg te duwen, maar dat is blijkbaar nog geen garantie voor een probleemloze rit. Het eerste oponthoud stelt zich al onmiddellijk bij vertrek: er is technicus nodig om een ‘hapering aan de locomotief’ te herstellen. Dat levert een dikke 5 minuten vertraging op, die na de lange stop in Brussel-Zuid helemaal weggewerkt zullen zijn (deze trein wijkt vanaf daar namelijk 4 minuten af van de normale cadans). Tijd voor het volgende probleem, en dat doet zich uitgerekend in Brussel-Centraal voor. Een deur van ons rijtuig (62164) blokkeert, en moet uiteindelijk manueel vergrendeld worden. De reizigers die hier toevallig wilden uitstappen hebben er alleszins de spurt van hun leven opzitten, helemaal naar het andere uiteinde van ons rijtuig, hopend dat de trein niet zou vertrekken. We houden er weeral 8 minuten vertraging aan over. Vlak voor Leuven loopt het opnieuw mis: we staan een kwartier stil voor een rood sein, al weet ik niet wat de oorzaak van dit oponthoud kan zijn. Gelukkig houdt de treinbegeleidster ons telkenmale op de hoogte! Je zou het op dit uur niet verwachten, maar vanaf Brussel zit de trein afgeladen vol. Veelal gaat om dagjestoeristen die op hun terugkeer richting Limburg na veel omzwervingen gelukkig nog op deze rit beland zijn. Achter mij vertelt een mevrouw die van Blankenberge naar Genk reist dat ze aan zee al om 18:10 de IC E wilde nemen. Deze zat echter te vol, en de daaropvolgende rit van 19:10 werd afgeschaft! Uiteindelijk is ze met de ICT van 19:35 richting Brussel kunnen sporen, maar daar zou een TBG haar de IR o (!) naar Leuven hebben aangeraden, waardoor ze daar te laat aankwam voor IC K 2220. Kortom, voor haar een totale terugrit van 6 uur, en volgens de lezersbrieven die ik dezer dagen in Het Belang van Limburg aantref is ze lang niet de enige. De oorzaak van dergelijke problemen is natuurlijk dat iedereen telkens naar de IC E grijpt, terwijl je daarmee nergens een goede aansluiting naar Genk hebt. Feit is dat de occasionele reizigers dat vaak niet doorhebben en het niet zien zitten om op een andere manier (onvermijdelijk met 2 overstaps) terug te keren. De NMBS maakt daardoor in hun ogen een slechte beurt, met veel gemor tot gevolg! Wij zullen vandaag aankomen om 00:10, want vreemd genoeg wachten we in Hasselt nog op een vertraagde IR c 2922, hoewel dat normaal niet zo voorzien is. Einde van een lange dag, al durf ik niet te checken hoe het gesteld is met de zonnekloppers die hun voorspoed op de autosnelweg zoeken.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12