Home Actueel Blog Van mobiliteitsdata naar mobiliteitsoplossingen
Van mobiliteitsdata naar mobiliteitsoplossingen
Geschreven door Grandsart Delphine   
dinsdag, 22 september 2015 15:57

opendataOp Autovrije Zondag gaven Simon Rosseel en Evelien Marlier (TreinTramBus) een presentatie inhet stadhuis van Gent over 'open data': Wat is het belang van goede open data voor de reizigers? Hoe zou dit kunnen helpen om je reis beter te plannen? Welke oplossing zou je gebruiken?... waren een aantal vragen waarop een antwoord werd geformuleerd. Hieronder een korte samenvatting.

Vooreerst kan (betrouwbare) open data ervoor zorgen dat reizigers beter hun verplaatsing kunnen plannen: verschillende datasets kunnen gecombineerd worden zodat een goede integrale multimodale routeplanner gemaakt kan worden. In het buitenland, zoals Nederland, waar tientallen vervoerders actief zijn (denk maar aan Arriva, Conexxion, QBuzz, NS) heeft men een universeel protocol afgesproken en meteen openbaar gemaakt. Dit heeft als gevolg dat de reiziger de mogelijkheid heeft om via één app of site alle gegevens te raadplegen ongeacht de maatschappij. En eenvoudigheid is cruciaal voor een gebruiker!

Een ander groot voordeel van het verder open maken van beschikbare data is dat de bestaande reisinfo betrouwbaarder gemaakt kan worden. Nu is de vrijgegeven data (ook die van de NMBS die vorige week werd vrijgegeven) 'statisch'. Dat wil zeggen dat rituitval, omleidingen, realtime-informatie niet worden weergegeven... het is wenselijk dat voertuiginfo (vb. toegankelijkheid of niet), tariefinfo, halte- en stationsinfo ook openbaar gemaakt worden.

De conclusie luidde dat open data de grenzen tussen bevoegdheidsdomeinen kan doen vervagen en toelaat dat ontwikkelaars gegevens combineren zodat de achterstand t.o.v. auto's (die vb. via GPS en TomTom-systemen wél toegang hebben tot realtime-info over verschillende grenzen en wegen heen) beter kan weggewerkt worden.

Share/Save/Bookmark
Commentaar (0)add comment

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


Komende Activiteiten

EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2018 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12