Home Actueel Blog NMBS-dienstregeling 2014
NMBS-dienstregeling 2014
Geschreven door Kees Smilde   
maandag, 16 september 2013 16:06

De NMBS-dienstregeling 2014 die op 15 december 2013 ingaat had eigenlijk een totale omwenteling moeten brengen, maar op vraag vanuit de politiek is dat moment uitgesteld tot december 2014 of zelfs 2015 en blijft het bij bescheiden aanpassingen.

We stippen even de belangrijkste aan.

  • De verbinding Brussel - Den Haag verschuift een half uur. NMBS en NS bieden 12 treinen per dag aan, zondag 11. Door de verschuiving hoeft de L-trein Antwerpen - Roosendaal niet meer uit te wijken in Kapellen en wordt het ook mogelijk om in het weekend tot Brussel te rijden.
  • Tijdens het weekend moet de L-trein Roosendaal - Antwerpen - Brussel-Nationaal-Luchthaven dan wel een half uur verschuiven. Hierdoor moet ook de tweede verbinding tussen de Luchthaven en Mechelen verschuiven, zodat er ongeveer een halfuurfrequentie tussen de luchthaven en Mechelen blijft.
  • Vanaf april 2014 zullen bijna alle treinen van de verbinding Dendermonde - Poperinge opnieuw kunnen vertrekken vanuit Sint-Niklaas. De treinen met M6-dubbeldekkers zullen zoals vroeger nog wel vanuit Dendermonde vertrekken.
  • Op enkele treinen van de verbinding Oostende - Eupen (IC-A) zullen M6-dubbeldeksrijtuigen gaan rijden. Verder zijn er enkele aanpassingen (meestal rijtijdverlengingen) naar aanleiding van werkzaamheden. Zo verschuiven op de as naar Luxemburg de enkelsporige trajecten naar andere sectoren. Vanaf april wordt de verbinding Geronstère - Welkenraedt in Verviers doorgeknipt. Tussen Brugge en Gent worden de treinen dan weer twee minuten sneller. In het weekend stopt de trein uit Genk en Brussel in Aalter i.p.v. de trein uit Antwerpen.
  • In de loop van de maand april 2014 wordt het Limburgse Hamont met enkele P-treinen bediend, drie van Hamont naar Antwerpen en twee van Antwerpen naar Hamont. Ook de studentenexpres Leuven - Neerpelt eindigt en begint dan in Hamont.
  • De TGV Brussel - Nice blijft rijden, maar de trein naar Nice vertrekt ca. 2 uur later (Brussel-Zuid 12h17 - Lille 12h53/13h03 - Lyon Part-Dieu 16h00/06 - Marseille 17h46/18h01 - Nice 20h33) en de rit uit Frankrijk komt veel vroeger in Brussel aan (Nice 9h27 - Marseille 11h59/12h14 - Lyon Part-Dieu 13h54/14h00 - Lille 16h57/17h01 - Brussel-Zuid 17h43).
Share/Save/Bookmark
Commentaar (12)add comment

jelle said:

tgv uit frankrijk eerder? ook eerder vertrekken?
denkt men er ook aan om de tgv ook vanuit barcelona portbou cerbere perpingan berijkbaar te houden?

is voormij een euro of 30 goedkoper voor mij volgende zomer..
 
maandag 16 september 2013 om 18:36
Stemmen: +1

KeesSmilde said:

Laatste reismogelijkheid
De laatste reismogelijkheid uit het zuiden van Frankrijk lijkt de TGV van 15:02 uit Montpellier te zullen worden, die komt om 20:43 in Brussel aan. Het is momenteel nog niet bekend vanaf wanneer er doorgaande treinen Barcelona - Parijs zullen komen.
 
maandag 16 september 2013 om 21:55
Stemmen: +2

Gert Vervloet said:

Dienstregeling NMBS 2014
Beste,

Graag zou ik er achter willen komen welk van deze dingen klopt. In Antwerpen-Centraal hoorde ik het nieuws dat de trein die tussen Noorderkempen en Antwerpen-Centraal rijdt verder wordt doorgetrokken naar Brussel. Voor mij zou dit een voordeel zijn, maar mijn vriend las op een site dat dit niet waar is en dat er zelfs nog treinen geschrapt zullen worden. Als deze info blijkt te kloppen, dan roep ik iedereen op om actie te voeren. Zelfs de trein van 08:08 zou tijdens de week niet meer rijden en dit vanaf 15 december 2013. Deze trein zit nogtams wel vol.

Met vriendelijke groeten

Gert Vervloet
 
donderdag 19 september 2013 om 21:26
Stemmen: +1

kees said:

L4: er verandert niets
Op lijn 4 verandert er voorzover we weten in december 2013 niets.

Op termijn zal er wel een trein van Noorderkempen naar Brussel komen, maar dat zal ten vroegste in december 2014 zijn.

Mvg, Kees
 
zaterdag 21 september 2013 om 10:13
Stemmen: +1

Tom Brouwers said:

Antwerpen - Breda
Het verbaast mij dat er tot op heden geen treinpad is aangevraagd voor Antwerpen - Noorderkempen - Breda.
De provincies Antwerpen en Noord-Brabant wachten al vijf jaar op die verbinding, die tot op heden niet is gerealiseerd.
De stad Breda en de Provincie Noord-Brabant hebben miljoenen bijdragen aan de realisatie van de HSL over ons grondgebied, maar zelf profiteren wij er nauwelijks van.

Momenteel zou een treinverbinding Antwerpen - Breda - Eindhoven in studie zijn bij NMBS. Ik hoop van harte dat deze gerealiseerd zou worden, het liefst nog in 2014, dat zou het leed aardig verzachten.
Maar zoals het de afgelopen jaren gegaan is, heb ik geen vertrouwen in NS en NMBS dat het ervan gaat komen. Eerst zien, dan geloven.
 
maandag 23 september 2013 om 11:17
Stemmen: +0

Gerda Spaander said:

Benelux
Ik was blij te lezen dat de Benelux een half uur verschuift. Eindelijk weer vanuit Nederland een half uur eerder in Brussel, en een uur eerder in bv. Dinant, dacht ik. Maar nee, door getreuzel onderweg, zoals een stop van 9 minuten in Roosendaal komt de trein een half uur later aan in Brussel. En dit wordt niet gecompenseerd door een eerdere rit (1201). Jammer!
 
vrijdag 27 september 2013 om 21:12
Stemmen: +1

Herreman Yvan said:

Snelle verbinding naar alle Franse bestemmingen
Waarom denk men er niet aan om een klokvaste verbinding te organiseren naar Lille Europe . Van daaruit kan je praktisch gans Frankrijk bereiken.........ipv TGV's te regelen vanuit Brussel
 
zondag 29 september 2013 om 12:08
Stemmen: +2

rudi adams said:

intercity
begrijpelijk dat een grote aanpassing nog op zich laat wachten... de "intercity" uit tongeren is al op één uur en 40 minuten in brussel, die tijd kan je moeilijk nog verbeteren.
als je de prijs per uur uitrekent, rij je met de nmbs wel heel goedkoop...
 
zaterdag 12 oktober 2013 om 13:46
Stemmen: +0

Rik De Vreese said:

Vervangende busdiensten afgeschaft
Wat te verwachten was, gebeurt nu ook. Nadat men een vorig jaar een aantal treinen afschafte omwille van te lage bezetting en hiervoor vervangende bussen inzette, worden de bussen nu afgeschaft omwille van de te lage bezetting. Niet te verwonderen, de vervangende busdienst ts Sint-Niklaas en Dendermonde deed er langer over dan de lijnbus, staat niet in de lijnfolder, werd niet altijd weergegeven op de informatieschermen, en de plaatsen waar de bus stopt zijn niet aangeduid in sommige stations. De bus rijdt ook buiten de uurcadans (voor schema).

Heeft men ondertussen stiekem de beheersovereenkomst aangepast, of schendt B-Mobility de bepalingen van de beheersovereenkomst?
 
dinsdag 15 oktober 2013 om 09:10
Stemmen: +0

Henk Tellekamp said:

IR Liege G - Luxembourg
Is de dienstregeling van deze treindienst het zelfde gebleven? Kan deze niet om het uur gaan rijden? Wordt deze treindienst in de toekomst nog doorgetrokken naar Maastricht?
 
dinsdag 22 oktober 2013 om 09:03
Stemmen: +2

Steven Verbanck said:

L-trein opzij in Kapellen
Vreemd dat enerzijds de trein van/naar Den haag een half uur opschuift en daardoor niet meer de L-trein van/naar Roosendaal opzij duwt in Kapellen, maar dat anderzijds die L-trein in het weekeind ook een half uur opschuift en dan toch weer in de weg zit...
 
zondag 24 november 2013 om 20:55
Stemmen: +0

Bart said:

nieuwe dienstregeling lijn Anwerpen naar Roosendaal
Spijtig die verschuiving met vertrek 1/2 uur vroeger in Antwerpen in het weekend. De laatste trein rijd al om 23 20 u, wat vroeg is...
Dat is bijvoorbeeld voor concertgangers in het weekend die van een zaal in het Antwerpse of Brussel rekenen op het openbaar vervoer een slechte zaak.Zeker omdat de optredens over het algemeen om 20 of 20 30 u beginnen...
 
dinsdag 10 december 2013 om 21:42
Stemmen: +0

Schrijf commentaar

security image
Schrijf de volgende tekens


busy
 

Lid worden

lidwordenvanbttb-met-tek

Inschrijven nieuwsbrief


EHBO-OV

helpDe trein, tram of bus nemen is niet altijd makkelijk! Waar vind je de dienstregelingen? Hoeveel kost een ticket? Hoe weet je dat je op de juiste trein, tram of bus zit? ... Surf naar www.ehbo-ov.be voor een duidelijk antwoord!

Laatste reacties

Met de steun van


thumb_logo_nl_groen

  ndm-lid-van

© TreinTramBus 2019 | Kortrijksesteenweg 304, 9000 Gent | T +32 (0)9 223 86 12